JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Philips öppnar IP-biblioteken

Philips erbjuder nu ett helt spektrum av hjälp till konstruktörer av system på kisel.

Inom ramen för "Sea of IP" har man samlat ett sätt att förpacka IP-block, ett IP-bibliotek, ett verktyg för IP-användning och ett prototypverktyg.



De välkända svårigheterna att på allt kortare tid få ut allt komplexare kiselkretsar på marknaden attackeras skarpt av Philips Semiconductors. Konstruktörer som anlitar Philips för sin kretsproduktion får nu tillgång till hela företagets IP-bibliotek, med 250 olika block.

Konstruktörerna ska kunna ta de IP-block som krävs och bygga ihop dem i verktyget HDL-i. Egna IP-block, eller sådana från andra företag, kan anpassas genom att inneslutas i så kallade Coreuse Shells, skal som ser till att blocken fungerar ihop. Coreuse är en samling standarder för IP som använts internt på Philips i flera år.

I IP-biblioteket finns förutom Philips egna Trimediaprocessor även processorkärnor från Mips och Arm, samt en 80C51-styrkrets.

På DSP-sidan finns kärnor från Real, Oak och Palm. Därtill kommer funktioner för bild- och ljudhantering samt smått och gott som multiplikatorer och adderare. Även analoga funktioner som AD- och DA-omvandlare finns med.

För minnen finns generatorer som alstrar SRAM och ROM. Man kommer i framtiden även att ta fram generatorer för DRAM och icke-flyktiga minnen.



Mycket kommer från VLSI


IP-blocken är utvecklade av Philips och dotterbolaget VLSI Technology. Alla är anpassade till konstruktionsverktyget HDL-i, High Level Description Language, även detta med rötter på VLSI Technology.

I HDL-i kan konstruktören söka efter relevanta IP-block, skapa parametriserade block som minnen i rätt storlek eller AD-omvandlare med rätt egenskaper. Utdata blir VHDL-kod på RTL-nivå som kan syntetiseras i valfritt syntesverktyg.

För att få fram en prototyp och kunna komma igång med programvaruutvecklingen så tidigt som möjligt krävs ytterligare ett verktyg, kallat Napa, Nexperia Advanced Prototyping Architecture, som ger möjlighet till samkonstruktion av hårdvara och programvara. Även detta har rötter i VLSI Technology, Med Napa kan konstruktören bygga samman IP-blocken med bussar och andra länkar. De funktioner som finns i form av hårdvara läggs på prototypkortet som komponenter. Resten kan realiseras i FPGA. Resultatet kan sedan användas för programvaruframtagningen.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)