JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mentor visar ny framsida

Världens alla digitalt konstruerande användare av Mentor Graphics verktyg kommer att mötas av ett nytt gränssnitt som ser ut som Windows även under Unix. Användaren ritar sina konstruktioner grafiskt och verktyget alstrar syntetiserbar kod.

Mentor Graphics har tagit fram ett nytt grafiskt inmatningsverktyg, ett gränssnitt mellan användare och mer beräkningsintensiva verktyg för simulering och syntes. Nyheten är döpt till Renoir, efter den franske impressionisten kan man förmoda.

Renoir är ett verktyg för digital konstruktion med hårdvarubeskrivande språk. Med Renoir kan användaren rita tillståndsdiagram, blockdiagram, flödesscheman och sanningstabeller - funktioner som var och en för sig knappast är några nyheter. Liknande verktyg har sålts tidigare, exempelvis av Summit.

Men enligt Mentor är detta första gången som dessa funktioner finns i ett verktyg som ser likadant ut under Unix och Windows NT eller dito 95 och som fungerar på samma sätt oavsett om man använder VHDL, Verilog HDL eller någon kombination av dessa språk.

Renoir ska ersätta Mentors tidigare inmatningsprogram System Architect. Världens alla digitalt konstruerande Mentoranvändare kommer alltså att mötas av ett Windowsgränssnitt varje morgon på jobbet.

För Renoir ser ut som Windows, även under Unix. Någon Microsoftlogotyp har man dock inte lyckats skaffa än, eftersom "vissa OLE-funktioner inte kommer förrän i nästa release". Det går till exempel inte att klippa ut ett grafikelement ur ett tillståndsdiagram och kopiera in det i, säg, Word eller Excel.

För de flesta användare är det nog ändå viktigare att den syntetiserbara koden som är utdata från programmet är av så hög kvalitet som möjligt. Och här säger sig Mentor ha lagt ner mycket arbete. Man hävdar att koden från graferna ger minst lika små eller snabba konstruktioner som går att göra manuellt, på en bråkdel av tiden.

Det finns gott om kopplingar till andra verktyg. Till en början har man valt egna VHDL-simulatorer och Cadence Verilogsimulator, egna och Synopsys syntesverktyg samt det egna samverifieringsverktyget Seamless. Men fler är på gång innan sommaren.

En intressant funktion är möjligheten att formulera konstruktionskrav på systemnivå och sedan följa hur de kraven påverkar konstruktionsarbetet. Funktionen kallas Doors, Dynamic Object Oriented Requirements System, och fungerar även med många konstruktörer inblandade som kan arbeta under såväl Unix som Windows.

Adam Edström



Åskådaren viktigast för Renoir


Auguste Renoir, som gett namn åt Mentors verktyg, var en fransk impressionistmålare som levde 1841-1919. Han skapade på 1870-talet några av impressionismens tongivande verk, som Teaterlogen och Le Moulin de la Galette.

Impressionismens mål var att fasthålla det ögonblickliga intrycket och den omedelbara naturupplevelsen. Det exakta föremålsåtergivandet övergavs till förmån för helheten. Föremålens former och egna färger upplöstes.

Motivets innehåll hade i sig självt inget intresse, det som betydde något var åskådarens uppfattning och registrering. Man kan undra om detta är i linje med Mentors tankar.

På 1880-talet övergick Renoir till en annan stil, Ingres, där den nakna, fullmogna kvinnokroppen var ett centralt motiv. Mot slutet av sitt liv bosatte han sig i Cagnes på franska Rivieran, där hans ateljé numera är museum.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)