JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk jämställdhet mer prat än verklighet

På sitt förra jobb blev Narcisa Junuzovic så illa bemött av sina manliga kolleger att hon slutade. Idag är hon en av mycket få kvinnliga högskoleingenjörer på ABB Network Partner i Västerås, men trivs bra.

- Det viktiga är att företaget inte gör skillnad, säger hon.

- I Sverige talas det väldigt mycket om jämställdhet, men det är nästan inga kvinnor som har toppjobb, säger Narcisa Junuzovic.

Sedan hon började arbeta som ingenjör i Sverige för tre år sedan har hon mött både uppskattning och fördomsfulla attityder på grund av att hon är kvinna. I Sarajevo, där hon är utbildad och arbetade tidigare, talas det mindre om jämställdhet, men enligt Narcisa Junuzovic är det lättare för ambitiösa kvinnor att nå topposter där.

Sedan två år jobbar hon som utvecklingsingenjör på ABB Network Partner i Västerås där hon är en av några enstaka kvinnor (två, gissar personalavdelningen) bland över 100 högskoleutbildade ingenjörer. Trots det trivs hon bra, och tycker att hon möter uppskattning för det hon gör.

- Det är ett väldigt tufft jobb när vi utvecklar nya produkter. Det blir uppenbart om man är duktig eller inte.



Möter uppskattning


Just nu leder Narcisa Junuzovic ett projekt med utveckling av användargränssnitt för transformatorstationer. I tidigare projektutvärderingar har det kommit fram att hennes medarbetare uppskattar att samarbeta med en kvinnlig ingenjör, något som de inte får chans till särskilt ofta på arbetsplatsen.

Narcisa Junuzovic tycker att det är viktigt med olika infallsvinklar i utvecklingsarbete och tror att kvinnor kan bidra till det, men hon tror inte att hennes egna idéer präglas så mycket av hennes kön. Hon tror att största skillnaden märks i umgänget. Där tycker hon sig ha mött uppskattning.

- Jag säger när vi fikar att vi inte ska prata jobb. Då kan någon säga 'vad ska vi då prata om?'. Vad som helst, säger jag, och så kan det bli tyst en stund.

Fördomar har hon mött från enstaka av de kolleger i Finland som hon samarbetar med. En gång kom en luddig specifikation därifrån. När hon bad om en precisering fick hon höra att hon kunde be någon manlig kollega att förklara det hon inte förstod.

- Men den ingenjören var känd som en tjurskalle. Och tjurskallar är tjurskallar inte bara i jämställdhet. De klarar sig inte så bra inom utvecklingsarbete. Där måste man vara öppen.



Dåligt bemött tidigare


Hon uppskattar det arbete som görs för jämställdhet inom ABB. Bland annat har en frivillig kortkurs hållits om mäns och kvinnors olika sätt att tala, tänka och agera.

- Man kan nästan märka skillnad direkt efter en sådan kurs.

Sämre bemött blev hon på sin förra arbetsplats, sin första i Sverige.

- Det kan vara rätt otrevligt när man kommer med ett förslag på ett möte och ingen säger nånting - som om de inte hade hört. När sedan en man för fram samma idé två veckor senare tycker de att den är jättebra. Då mår man illa, säger Narcisa Junuzovic.

Det gick så långt att hon slutade.

- Jag hade ingen lust att gå dit på morgonen. Det var otänkbart att vara kvar.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)