JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Efter fusionen med Cyncrona söker OEM en komponentdistributör

Börsnoterade OEM International går nu ihop med likaledes börsnoterade Cyncrona. Resultatet blir en miljardkoncern med gott om pengar i kassan. Och för de pengarna vill vd Agne Svenberg utöka ytterligare.

Just nu håller de två distributörsföretagen OEM International och Cyncrona på att gå samman. Den nya koncernen kommer enligt VD Agne Svenberg att köpa fler bolag. Högst på önskelistan står en komponentdistributör.

- Till hösten kanske det blir en större affär, säger Agne Svenberg till Elektroniktidningen.



140 miljoner i kassan


Efter Cyncronafusionen får OEM International en soliditet på 65 procent och en kassa på 140 miljoner kronor. Det är alltför mycket för ett handelsföretag, menar Agne Svenberg. Men en trevlig sits.

- Vi är ute efter någon med stort tekniskt kunnande. Multidistribution tänker vi inte ägna oss åt, där finns redan tillräckligt många duktiga aktörer.

Han tror att behovet av specialiserade distributörer kommer att öka, även utanför Ericsson.

- Se på företag som Axis eller Allgon, där finns bra växtkraft och stort sug efter kompetent hjälp med komponentförsörjningen.

Man kan naturligtvis spekulera runt vilken distributör OEM är ute efter. Man får faktiskt ganska mycket för 100 miljoner kronor. En försiktig värdering av branschens aktörer till åtta gånger vinsten ger en lista på flera intressanta uppköpskandidater.

Det är företag med omsättning kring 100-150 miljoner kronor, bland Sveriges 10- 20 största distributörer. Där ligger exempelvis Scapro, Miko och flera av Ericssons Components distributionsbolag.

Men först ska fusionen med Cyncrona bli färdig. Agne Svenberg menar att en av de största utmaningarna faktiskt blir att avstå från att tvinga fram en gemensam företagskultur. OEM, med rötter i Tranås, och Kistabaserade Cyncrona är onekligen två ganska olika företag.

OEM har ungefär hälften av sina intäkter från elkomponenter och utrustning för industriautomation. Man har många kunder - ingen står för mer än 3 procent av försäljningen. Och många agenturer - den största står för 10 procent av omsättningen.

I augusti 1995 köpte OEM distributören Egevo, mest känd för kretsar från Maxim.

Cyncronas omsättning kommer till 90 procent från produktionsutrustningsdistributören LIF Produkter, där kretskortsmonteringsmaskiner från Fuji i sin tur står för 70 procent av omsättningen. Den hårda koncentrationen på en agentur och två absolut dominerande kunder - Ericsson och Nokia - har gjort att intäkterna varierat kraftigt från år till år.



Byts mot aktier i OEM


Fusionen genomförs genom att Cyncronas aktieägare erbjuds aktier i OEM International. Cyncronas storägare Orvar Pantzar, som idag äger aktier motsvarande 40 procent av kapitalet och 75 procent av rösterna, blir största ägare även i OEM. Han kommer att sitta i styrelsen, tillsammans med OEMs grundare och styrelseordförande Hans Franzén och VD Agne Svenberg.

Cyncronas nuvarande VD, Göran Johansson, blir vice VD i OEM International.

Affären ska godkännas av aktieägarna innan den är slutgiltigt klar. Men det finns i dagsläget inget som pekar mot att aktieägarna säger nej.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)