JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lång praktik populärt
Genom att samarbeta med företag kan vissa utbildningar förlänga praktikperioderna.

Programmen kallas för coop-utbildningar, och för studenten tar 120- poängsutbildningen då tre och ett halvt år i stället för tre.



I Västerås har Mälardalens högskola drivit en coop-utbildning för elektroingenjörer sedan 1995, och med början

i höst kommer Chalmers att ge en i mekatronik, med 28 veckors praktik.

Studenterna i Västerås verkar uppskatta sin utbildning som bygger på samarbete med ABB. Coop-studenterna har bättre tentaresultat än kollegorna på det vanliga elektroprogrammet, och intagningspoängen är högre.

- Det är ändå inte så många som klarar ingenjörsutbildningen på tre år, säger Alfred Ibrahim som går tredje året på utbildningen.

Han tror att de som går coop-varianten tar igen mycket av den förlängda tiden genom att de har färre släpande resttentor, och han är själv mycket nöjd med sitt val.

- Jag tycker att det är bra att man kommer in i företag och får se lite, särskilt om man inte har varit i branschen tidigare, säger klasskompisen Lena Baudin.

Sin första tremånaderspraktik gjorde hon på ABB Corporate Research där hon jobbade med "väldigt mycket småsaker". Andra praktikperioden var hon på nuvarande ABB Alstom Power, där hon utvecklade en kalkylmodell för prissättningen av högspänningsgenera torn Powerformer.

AK

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)