JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linux tar upp kampen med Unix och NT
Verktygsleverantören Avants beslut att backa upp det kostnadsfria operativsystemet Linux, kan vara början till en Linuxvåg inom konstruktionsbranschen.


Många konstruktörer vill prova att använda Linux, men än så länge stöder endast ett fåtal konstruktionsverktyg detta snabbväxande operativsystem.

Med tydligare Linuxversioner och bättre stöd ändras nu trenden.

Ett företag som skiljer sig från mängden är verktygsleverantören Avant, (som uttalas "Avanti"). I december meddelade företaget att Polaris, en simulator för Verilog, i framtiden kommer att stöda Linux.



Snabbare än unix


Linux är ett stabilt och flexibelt operativsystem, och vissa konstruktionsverktyg kör snabbare på Linux än på NT eller Unix. Just hastigheten är styrkan hos Avants cykelbaserade simulator, och enligt företagets beräkningar är Polaris ännu snabbare på Linux än på Unix.

- En fördel för konstruktörerna är att Linux är Unixkompatibel, så att man kan återanvända kunskaper, säger Bill Alexander från Avant.

Linux icke-kommersiella ursprung gör att det finns mängder av olika Linuxversioner tillgängliga, och detta var ofta ett argument mot Linux inom konstruktionsbranschen.

Avant har bestämt sig för att endast stödja Red Hat Linux, en världsledande Linuxversion från dem amerikanska programdistributören Red Hat Software.

Denna version av Linux börjar te sig som en slags standard, med garanterat professionell support och versionsuppdatering. Både Netscape och Intel är delägare i Red Hat, vilket kan vara förklaringen till att Polaris körs på billiga Intel-baserade servrar.

Tanken är att simulering ska ske på dessa lågkostnadsservrar sida vid sida med existerande Unix-arbetsstationer. På så sätt hoppas företaget att kunna locka ytterligare kunder med prisargument.

Att Linux är gratis har annars inte så stor betydelse i sammanhanget. Verktygspriserna skiljer sig oftast inte mellan olika operativsystem.

Vinsten från ett gratis operativsystem överskuggas oftast av licenskostnader. Endast i vissa tillämpningar, som exempelvis FPGA-kretsar med höga volymer och låg komplexitet, kan det löna sig med gratis Linux.



Mest Verilogsimulatorer


Flera andra företag med simulatorer för Verilog har redan klivit in i Linuxvärlden. Quickturns simulator Speedsim anpassades till Linux 1996, och Fintronics Finsim fick en Linuxversion i augusti i år.

- Linux är mycket stabilt, så att SpeedSim körs utan avbrott på operativsystemet. En annan fördel är att användarna fortfarande kan använda windowsbaserade verk-tyg, som exempelvis PowerPoint, tack vare dubbelstartfunktionen (dual boot), säger Don McInnis, chef på Quickturns simuleringsavdelning.

Quickturn har samma åsikter som Avant när det gäller Linuxsupport. Det finns såväl informella supportkällor som newsgroups och flera kommersiella supportföretag, menar de.

På VHDL-fronten har FreeHDL konsortiet börjat utveckla en Linuxbaserad VHDL- simulator, enligt GPL-konceptet. GPL står för Gnu Public License, vilket innebär gratis och allmänt tillgänglig källkod.

Några Linuxkompatibla debuggers har också dykt upp på marknaden, från exempelvis Design Acceleration i USA.

Men fortfarande avstår de stora verktygsleverantörerna Mentor, Cadence och Synposys, från Linux. Stort kundtryck är det enda som skulle övertyga dem att bryta deras Linuxstrategi.

Än så länge är efterfrågan inte tillräckligt för att försvara de höga anpassningskostnaderna. Nya buggar uppstår alltid vid anpassning till ett nytt operativsystem, så att kostnaden för att stödja flera Linuxversioner kan bli enorm.

Och somliga tillverkare har till och med upplevt Linuxsatsningen som en återvändsgränd. Tidigare i år fick Mentorägda Exemplar Logic drar tillbaka sitt Linuxstöd för syntesverktyg Galileo och Leonardo, på grund av brist på efterfrågan.

- Vi sålda endast tio licenser under de 18 månader vi stödde Linux, säger Tom Feist Exemplars marknadschef.

Susan Kelly

Avantis svenska representant är On Demand EDA, före detta Cyncrona EDA och Exemplar säljs genom Hardi Electronics. Quickturn, Cadence, Synopsys, Mentor har egna kontor i Sverige. Övriga återfinns på Internet:

www.redhat.com

www.fintronic.com

www.freehdl.seul.com

www.designacc.com

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)