JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programvara för programmerbart

Grindantalet i dagens programmerbara logiska kretsar växer snabbt. Mycket snabbt. Detta påverkar naturligtvis även verktygsbranschen.


- Vi ser en mycket snabb utveckling inom programvara för programmerbar logik. De nya stora kretsarna ställer stora krav på verktygens prestanda och kvalitet, säger Bo Janfalk på Mentor Graphics.

Hårdvarubeskrivande språk som Verilog och VHDL är i det närmaste regel för kretsar med tiotusentals grindar, och det finns gott om syntesverktyg att välja bland numera.

Syntesverktyget ska man välja med omsorg för det har stor inverkan på timing såväl som yta. Men om ett verktyg ger bra resultat för en viss kretsfamilj så betyder det inte automatiskt att verktyget är bra även för andra kretsarkitekturer. Syntesverktyget måste ta hänsyn till den specifika kretsarkitekturens logik, ledningsdragning och minnen. Därför kan det vara bra att ta reda på hur intensivt den kretsleverantör man vill anlita samarbetar med den önskade verktygsleverantören.

Generellt sett har FPGA-verktygen blivit betydligt bättre på senare tid.

- Det är en fundamental skillnad jämfört med för några år sedan.

Nya generationers verktyg tittar verkligen in i arkitekturen, säger Kent Wallenrud, konsult med tio års erfarenhet av FPGA-konstruktion.



Simulering i ropet


Verifiering blir också allt viktigare. När kretsarnas grindantal ökar är det ohållbart att använda den traditionella FPGA-metodiken där konstruktören bränner kretsar och verifierar på kort. Det tar för lång tid.

Simulering före syntes är därför vanligt idag. Simulering på grindnivå är däremot inte alls lika vanligt, och få konstruktörer simulerar med återmatade (backannoterade) tider. De flesta verifierar istället timingen med statisk timinganalys och gör sedan resten av verifieringen i labbet.



Grafik på frammarsch


Grafiska konstruktionshjälpmedel är ett annat intressant framväxande område.

- De grafiska verktygen vinner ständigt terräng, säger Lars-Eric Lundgren på Hardi Electronics.

Kent Wallenrud har provat några av marknadens grafiska hjälpmedel, och han tycker definitivt att de fyller en funktion.

- Jag har fått många aha-upplevelser när jag använt grafiska hjälpmedel. Det är helt kristallklart att det blir lättare att göra ändringar, annars drar man sig för att riva upp koden. Verktygen har varit omogna förr men de har blivit mycket bättre.

Charlotta von Schultz

Läs mer om FPGA-konstruktion på sid 24-25.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)