JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Värmeväxlare kyler kretsen

Kretsar försedda med små värmeväxlare i miniatyr kan få betydligt högre klockhastighet än sina okylda motsvarigheter. Detta är tanken bakom ett amerikanskt forskningsprojekt om kylpumpar direkt på kretsen.

Cryocoolers, som forskarna kallar uppfinningen, lär ska ha kapacitet att kyla halvledare till så låga temperaturer som 60 Kelvin, motsvarande 213 minusgrader Celsius.

Bakom tekniken står det amerikanska forsknings- och utvecklingsföretaget Sunpower och forskare vid Ohio University. Enligt forskarna är målsättningen att skapa ett effektivt kretskylningssystem, där skillnaden är mätbar i watt och tiondels watt, inte mikrowatt.

Kylsystemet fungerar genom att värme flyttas från kiselsubstratet till kretsytan, varifrån värmen förs bort med konventionella medel, det vill säga exempelvis fläktar. Transistorkopplingen blir därmed den svalaste delen av kretsen, snarare än den normalt varmaste, som i konventionella kretsar.

Kylaren fungerar alltså som en värmeväxlare, uppvärmning av den ena sidan gör att den andra sidan blir kall.

Kiselkretsen sitter i den kalla änden av pumpen. När en ände av pumpen värms upp gör värmegradienten att en kolv sätts i rörelse. Kolven börjar oscillera, vid 10 kHz för miniatyrkonstruktionen.

Värmeväxlare av detta slag är normalt betydligt större och gjorda i stål. Att överföra tekniken till kisel är ett omfattande utvecklingsarbete och enligt forskarna dröjer det fem år och ytterligare sex miljoner dollar innan man har en färdig krets.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)