JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oscilloskop under 50 000 kronor

Hur bra är ett oscilloskop för 50 000 kronor?

Ingenjörsförlagets testcenter ställde frågan till branschens aktörer, som valde ut några instrument.

Skillnaderna blev stora, och att kora en vinnare är omöjligt utan att ta hänsyn till mätuppgiften.



Inför testet tillfrågades de största leverantörerna av oscilloskop i Sverige. Det enda kriteriet var att instrumentet fick kosta som mest 50 000 kronor. Varje leverantör fick möjlighet att ställa upp med flera modeller eller fabrikat. Leverantörerna har alltså själva valt ut de ingående oscilloskopen, förutsatt att prisvillkoret uppfyllts. Vi har främst tittat på digitala och kombinerat analoga och digitala instrument, men i rutan här intill presenteras även två analoga och ett bärbart oscilloskop.

Gränsen på 50 000 kronor har gjort att en del tillverkare inte kunnat vara med. Till exempel har LeCroy tvingats tacka nej, eftersom deras produkter börjar i en högre prisklass.

Testet gick ut på att ta reda på hur oscilloskopen känns att arbeta med, om det är lätt att hitta rätt funktioner och ställa in olika parametrar.

Även om man inte använder instrumentet dagligen ska man inte behöva ta fram instruktionsboken varje gång en mätning ska göras.

Dessutom är två av de viktigaste parametrarna - bandbredd och samplingshastighet - uppmätta med en signalgenerator. Antalet funktioner har också jämförts.

Varje instrument testades i tre timmar med tyngdpunkten på användbarhetsbedömningen.



Bandbredden säger inte allt


Man bör tänka på att även om ett oscilloskop har en bandbredd på 200 MHz kanske det inte är meningsfullt att mäta på så snabba signaler, eftersom man vill kunna ställa in så kort sveptid att en period på signalen blir så stor som möjligt på skärmen. Om den minsta tiden är så lång att skärmen visar 20 perioder eller mer ser man inte så väl hur signalen ser ut.

I digitala oscilloskop är det inte bara bandbredden som är viktig eftersom den bara beskriver ingångsförstärkarna. Samplingshastigheten är viktigare; oscilloskopet måste sampla tillräckligt snabbt om bandbredden ska kunna utnyttjas. Samplar oscilloskopet för långsamt får man vikning, eller blir tvungen att sampla repetitivt.

Vill man fånga engångsförlopp som är snabba måste oscilloskopet sampla så snabbt att det blir tätt mellan samplen. Annars är risken stor att man missar information. Den angivna praktiska frekvensen återspeglar dessa egenskaper.

Övriga bedömningskriterier är skärmens kvalitet och den information som presenteras, samt mängden utbyggnadsmöjligheter.

På samtliga punkter har instrumenten fått betyg på en tiogradig skala.

Ju högre betyg desto bättre. Där ett instrument saknat den betygsgrundande funktionen har betyget blivit noll.

I betygsättningen har ingen hänsyn tagits till priset.

Fredrik Granlund

Anders Lindgren

Fredrik Granlund leder Ingenjörsförlagets testcenter och Anders Lindgren är ordförande för föreningen Elab vid KTH och medlem i testcentrets expertpanel.



Så säger säljarna:




Hitachi
- Mitt främsta argument är att kvaliteten på Hitachis instrument är väldigt hög och de är enkla att handha. Vi säljer mest av 1565-modellen, främst till skolor och universitet. 5810-modellens främsta fördelar är att den går att bygga ut och koppla till en pc, och den uppfällbara skärmen är stor och tydlig, säger Knut Bertelsen, försäljningchef på Ce-Bit Elektronik



Agilent, f.d. Hewlett-Packard
- Vi valde det här oscilloskopet eftersom det har en logikanalysator, något som är helt unikt i den här prisklassen. Det klarade precis gränsen på 50 000 kronor.

- Målsättningen med den här serien är att att bygga digitala oscilloskop med "analog" känsla, något vi tycker vi lyckats med. Samtidigt som instrumentet har ett djupt minne är det lätt att zooma in och hitta den del man är intresserad av. Många klagar på avancerade digitala oscilloskop med många undermenyer, men vårt känns som ett traditionellt instrument, säger Torsten Beckman på Agilent Technologies.



Kikusui
- Det finns både en analog och en digital del och det ser våra kunder som en bra finess. Man kan dessutom koppla den via RS-232 och GPIB.

- I övrigt är det ett komplett oscilloskop som framför allt passar för labb och för avancerad felsökning, säger Johnny Svensson på Ferner Elektronik.



Tektronix
- Vi valde att skicka två ganska olika oscilloskop. Det ena är väldigt billigt, och det andra är mer avancerat, men båda bygger på samma teknik. Vi har tagit mycket från de tio gånger dyrare instrumenten i 500- och 600-serierna och anpassat den för de här enklare modellerna. Oscilloskopen är kompakta och lätta. Bägge går att driva med batterier, vilket gör dem till ett alternativ till handhållna instrument. Dessutom är skärmen bra, och kan visa signalerna i tre dimensioner, säger Hans-Peter Fleischheuer, marknadschef på Tektronix i Tyskland.



Yokogawa
- Instrumentet har ett långt minne, och det är vårt viktigaste argument. Det andra är att det är så litet, bara en A4 i bordsstorlek. Menyhanteringen är bra trots att instrumentet har så många funktioner, vilket gör instrumentet användarvänligt. Den har diskettstation, och kan förses med skrivare på ovansidan, säger Rolf Arbdal, produktchef på Saven Test & Mät.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)