Var femte arbetstillfälle i svensk halvledarindustri försvinner. Det står klart sedan landets två överlägset största halvledartillverkare lagt fram var sitt sparprogram.Kanadensiska Mitel, med fabrik i Järfälla, flyttar CMOS-tillverkningen till England medan Ericsson Components i Kista fasar ut äldre produktionsutrustning samtidigt som man lägger ut allt mer produktion externt, på så kallade foundries.
För Mitels del innebär planerna en halvering av dagens personalstyrka på 400 personer. Ericsson Components reducerar antalet anställda inom mikroelektroniken med cirka 250 personer från dagens knappt 1 400 personer. Neddragningen ska ske över två år.
- Det handlar inte om en avveckling av mikroelektroniken. Vi befinner oss i ett expansivt skede men avvecklar äldre processer samtidigt som en del av produktionen läggs på foundries, säger Sigrun Hjelmquist, vd på Ericsson Components.
Det är bland annat de moderna varianterna av linjekretsar för fast telefoni, så kallade SLIC, som läggs ut på externa tillverkare. En produkt som försvinner ur sortimentet är stegmotordrivare.
- Efterfrågan på våra produkter ökar så vi fortsätter att investera och bygga upp produktionskapaciteten men det är inte aktuellt med någon ny fabrik för tillfället, säger Sigrun Hjelmquist.
- Vår roll inom Ericssonkoncernen har inte förändrats. Mikroelektronik är ett framtidsområde som befinner sig i snabb förändring.
Plesseyköp bakom neddragningMitels beslut att lägga ner tillverkningen av CMOS-kretsar i Sverige kom överraskande. Kapaciteten har byggts ut i ett raskt tempo sedan Mitel 1996 köpte fabriken av ABB Hafo. Företaget har investerat närmare hundra miljoner kronor och anställt nästa hundra personer.
Kursändringen beror på att Mitel i och med köpet av engelska GEC-Plessey för ett år sedan fick mer kapacitet än man behöver.
CMOS-processen i Järfälla är relativt gammal med tillverkning på fyratumsskivor och med kanallängder på 1,2 till 1,5 μm. Storsäljarna är asicar med blandat analoga och digitala funktioner till pacemakers och hörapparater.
Större delen av produktionen flyttas nu till den betydligt modernare fabriken i Plymouth. Kvar i Sverige blir bara optodelen och en mindre försäljnings- och konstruktionsenhet för asicar. Avvecklingen kommer att ske under det närmaste året.
Chansen för personalen att få nytt jobb inom Mitel bedöms som liten.
Per Henricsson