JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska kablage snart ett minne blott
Allt mer kablage beställs från Kina och andra låglöneländer. Men det behöver inte vara så.

Stefan Larson på AD-Contakt efterlyser mer eftertanke bland konstruktörerna och mer samarbete mellan svenska kontaktdons- och kablageleverantörer.



Sveriges elektronikkonstruktörer designar kablage som inte lämpar sig för automatiserad produktion. Det menar Stefan Larsson som är marknadschef på AD- Contakt som säljer bearbetningsmaskiner för kablage.

- En stor del av den svenska produktionen av signal- och strömförsörjningskablage riskerar att försvinna till Kina och låglöneländer i Europa om vi inte får vara med och bidra med vår kunskap i konstruktionsstadiet, säger han.

I en marknadsundersökning av elektronikkonstruktörers attityder till kontaktdon och kablage visade det sig att bara 20 procent av de tillfrågade elektronikkonstruktörerna tyckte att det var viktigt att optimera konstruktionen för kontakdonsbearbetning. Enkäten gjordes av Marknadsindikator 1997.

- Jag förstår att man som konstruktör inte tänker på att välja det mest produktionsvänliga kontaktdonet när det är bråttom. Och det är det alltid. Det är inte konstruktörens fel.

- Vi som kan helheten från val av kontaktdon till produktion och test av kablaget måste vara ett stöd i konstruktionsarbetet, tycker Stefan Larsson.



Kostnad och kvalitet


Totalkostnaden är ett viktigt begrepp när kablagetillverkare möter konkurrensen från Kina och andra låglöneländer. Det blir visserligen dyrare per enhet att automatproducera ett kablage i Sverige. Men kablage som handmonterats i Kina eller något annat låglöneland går aldrig att kvalitetssäkra till hundra procent, vilket kan medföra större kostnader i slutänden. Produktionskostnaden blir därför svår att bedöma.

En maskin kostar dock lika mycket var den än står i världen och gör likadana produkter av samma kvalitet.

- Beroende på hur mycket handarbete ett kablage innehåller kan vi konkurrera på volymer mellan 10 000 och 100 000 kablage, sedan tappar vi till Kina. Många upptäcker dock att automatiserad kablageproduktion ger en total kostnadsbesparing i det långa loppet och jag tror att ett trendbrott är på väg.

Kablage är ofta bland de dyraste komponenterna i en produkt och är också det område som ger mest upphov till fel. Ett faktum som bland annat Volvo tagit fasta på.

Biltillverkaren har därför utvecklat ett nära samarbete med Delphi Electronics för kablagekonstruktion och japanska Yasaki som utvecklar kontaktdon, specialgjorda för de olika Volvomodellerna. TVAB i Töcksfors levererar en stor del av kablaget och har tvingats ändra sin produktion. Roger Björnson som är marknadschef på TVAB menar att prispressen tvingar fram en utflyttning av produktionen.

- Prototyptillverkning och kortare serier för efterförsäljning och liknade kommer att vara kvar i Sverige. Men all volymproduktion lägger vi i Polen, säger Roger Björnson.



Miljardmarknad i Sverige


Kontaktdonen utgör den viktigaste länken i ett kablage. I Sverige omsätter kontaktdonsmarknaden runt fyra miljarder årligen. Ericsson är inte helt överraskande den klart största köparen.

Stefan Larsson menar att det inte enbart är av godo med en så stark ensam aktör eftersom alla blir så starkt fokuserade på en enda kund som lätt kan förändra sin inköpsstruktur, vilket gör det svårt att ifrågasätta och förbättra kablagekonstruktionerna.

- Ericsson står i en klass för sig och kan naturligvis ställa villkor. Ingen svensk kablagetillverkare kan egentligen konkurrera med AMP, Huber+Suhner och Amphenol när Ericsson behöver global support, säger han.



Afrika kommer


Stefan Larsson tror att det ligger en fara i att flytta ut kablageproduktion till låglöneländer speciellt i en lågkonjunktur. Idag går visserligen mycket till Kina men de värsta konkurrentländerna är egentligen Estland, Lettland, Rumänien och Polen. Afrika är också på gång som kablageproducent.

- Det blir ett kunskapstapp som är svårt att ta igen. Dessutom så tror jag att företagen sänker sina kvalitetskrav för att jaga kostnader. Det blir alltid dyrare i längden att ge avkall på kvalitet.

I stället för att flytta ut kablageproduktionen flyttar dock vissa företag in den i sin egen fabrik. Dessa företag installerar en automatiserad kablagemaskin direkt vid produktionslinan.

Whirlpool i Norrköping, som tillverkar mikrovågsugnar, har tagit beslutet att allt kablage till ugnarna ska produceras i likadana automatiseringsmaskiner i Sverige, Kina och Brasilien och stå vid linan i fabrikerna. Total kostnadskontroll och en jämn och hög kvalitet oavsett ursprungsland är de stora fördelarna med en sådan produktionsstrategi.

- Jag tror att fler följer efter Whirlpools exempel. Speciellt om det gäller högtekniska produkter. Köparna vet då vad de får oavsett var de handlar, anser Stefan Larsson.



Samarbete skulle gynna alla


Han efterlyser mer samarbete mellan kontaktdonstillverkare och kablageproducenter för att totalkvalitetsfilosofin ska hålla hela vägen.

- Det gynnar alla i branschen om vi tänker mer på vad som är bäst för kunden istället för att till varje pris sälja in ett kontaktdon som i alla fall köps in i Kina efter ett halvår.

Under mässan Elektronik/EP99 gick Stefan runt och talade med ett antal aktörer och fick medhåll i sitt resonemang. Branschen kan alltså gå mot ett större samarbete. Hur det påverkar kablagetillverkningen i Sverige återstår att se.

Thomas Hedlund

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)