JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ultraljud ger billig flödesmätare

Hög noggrannhet, långa serviceintervall och ett pris som passar massmarknaden är adelstecknen för D-Flow, den ultraljudsbaserade flödesmätaren från Luleå.


- D-Flows ultraljudsbaserade flödesmätare kan ersätta mekaniska mätare som har sämre noggrannhet, är dyrare och har korta serviceintervall, säger Joakim Nyström som är marknads- och försäljningschef på Luleåföretaget D-Flow.

- Vi har en kund som kan fördubbla serviceintervallet genom att gå från mekaniska mätare till ultraljudsmätare.

Kärnan i D-Flows flödesmätare är de egenutvecklade ultraljudssensorerna och den tillhörande asicen som sköter signalbehandlingen. Givarna kapslas i Peekplast, ett mycket långlivat material. För att få ett komplett system behöver man bara addera drivningen till ultraljudssensorerna, en styrkrets och kraftförsörjning.

Flödesmätning med ultraljud har traditionellt passat bäst för lite större flöden i grövre rör och prislappen brukar ligga på åtskilliga tusenlappar.

- Vår flödesmätare kostar inte mer än 800 kronor att tillverka i större serier och har bra noggrannhet även för rör med en diameter under en tum och vid långsamma flöden under ett par meter per sekund. Det öppnar en jättemarknad för att mäta till exempel fjärrvärme, naturgas, bensin eller kallvatten, säger Joakim Nyström.

- Det finns 250 intressanta större kunder runt om i världen och på några års sikt räknar vi med att ha tio av dem som kunder. Om fem till tio år bör vi omsätta 100 miljoner kronor.

Tekniken i D-Flow baseras på professor Jerker Delsings mångåriga forskning i ämnet. Själva företaget grundades för fyra år sedan och i dagarna har man visat upp den första prototypen. D-Flow ska dock inte själva tillverka och sälja flödesmätare utan satsar på att hitta större kunder som behöver tekniken.

- Vi säljer ett teknikkoncept för flödesmätning, säger Joakim Nyström.

I praktiken innebär det att D-Flow skräddarsyr givarna, mätalgoritmen och elektroniken för varje kund. Tillverkningen av sensorerna görs av D-Sensor, ett systerföretag till D-Flow.

Noggrannheten i flödesmätaren är bättre än ±0,5 procent men i nästa generation, där brusnivån i elektroniken halverats räknar man med att pressa den till bättre än ±0,3 procent.

Per Henricsson

www.d-flow.com



Förfinad mätteknik




Flödesmätning med ultraljud är en gammal trotjänare inom processindustrin. Det första patentet lämnades in redan 1929.


Mätprincipen bygger på att en ljudpuls går fortare när den följer med ett strömmande medium än när den går åt det motsatta hållet. Genom att mäta de bägge löptiderna går det att beräkna flödeshastigheten. Volymen får man genom att multiplicera flödeshastigheten med rörets diameter och en korrektionskonstant.

I D-Flows tappning skickas N stycken pulser nedströms och sedan N stycken pulser uppströms. Det ökar tidsupplösningen genom att tidtagningen inte sker på de enskilda pulserna utan över N stycken.

- Valet av N är tillämpningsberoende och styrs av vilken snabbhet och noggrannhet man vill ha. Dessutom påverkar rörets diameter och ljudhastigheten i vätskan eller gasen valet av N, säger professor Jerker Delsing.

- Vi har dessutom utvecklat en metodik för att tillverka givarna i höga volymer till lågt pris.

Exakt vad som skiljer den från konkurrenterna vill han dock inte avslöja. Tillverkningsmetoden är inte heller patentskyddad.

- När man lämnar in en patentansökan så avslöjar man ju samtidigt hur man gör, säger Jerker Delsing.

Däremot är mätmetoden skyddad med ett antal patent.

PH

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)