JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Britter säger sig ligga före Transmeta

Brittiska Embedded Solutions står i begrepp att lansera en serie maskinvaruverktyg för utveckling av Internet-terminaler med uppgraderbar logik.

Därmed hävdar Oxford-företaget att man ligger steget före amerikanska Transmeta.



Transmetas nyligen laserade x86-kompatibla mikroprocessor, se Elektroniktidningen nummer 3, sid 10, lär framför allt vara tänkt att användas för konstruktion av billiga Internet-produkter. Men för det ändamålet menar Oxford-företaget Embedded Solutions att man har en ännu bättre lösning. Företagets maskinvaruspråk Handel C kan nämligen utnyttjas för direkt programmering av FPGA-kretsar.

Embedded Solutions chef Jon Treanor liknar företagets lösning vid flytande maskinvara som kan tankas ner i kretsar. Med hjälp av Handel C skrivs, enligt Treanor för första gången, maskinvarukod som kan utnyttjas för att ändra kretsfunktionen. Det innebär att FPGA-kretsarna i exempelvis en webterminal vid behov kan omkonfigureras och terminalen uppgraderas hos användaren.

Kompileringsspråket Handel C, som alltså omvandlar en utökad version av C-kod till en bitström för programmering av FPGA-kretsar, är resultatet av ett forskningsarbete som inleddes redan 1991 vid universitetet i Oxford. Emedded Solutions knoppades av från universitetet sommaren 1996 och har idag 45 anställda.

Företaget, som nyligen öppnade en filial i Kalifornien, har ett utvecklingsprojekt igång med utrustningstillverkaren Marconi och FPGA-företaget Xilinx.

Dessutom säger sig företaget förhandla med ett flertal andra företag, däribland National Semiconductor, Zilog, Wind River Systems och Creative Labs, om tekniklicenser och gemensamma utvecklingsprojekt.

Gittan Cedervall

www.embedded-solutions.ltd.uk

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)