JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hjälp åt senildement äntligen färdig

För två och ett halvt år sedan började Uppsalaföretaget ISS utveckla en nödsändare. Nu är den en färdig produkt.


I Elektroniktidningen 9:1997 beskrev vi en prototyp som hette "Spisec". Den färdiga produkten heter numera "Salvo", och ingår i säkerhetsföretaget Telelarm Cares sortiment av tjänster. Sändaren är en del av den tjänst som går ut på att leta rätt på senildementa personer som förirrat sig hemifrån.

- Det blev dyrare att utveckla sändaren än vad vi trodde, säger Erik Berggren, vd för S-bolag Teknik i Falun.

- Det tog också väl lång tid att få ut den på marknaden. Men så här brukar det vara när man utvecklar produkter som både bygger på ny teknik och är avsedda för helt nya tillämpningar.

I mitten av 1996 köpte Athena Nordic i Falun rätten att utnyttja en del av ISS patent på nödsändaren. Det vare den del som avsåg produkter för att spåra människor. Athena Nordic utvecklar och tillverkar produkter som används inom vårdsektorn. Produktutvecklingen av nödsändaren gjordes av S-bolag Teknik, Athena Nordics utvecklingsbolag, med legotillverkare och andra underleverantörer.



Höga krav på driftsäkerhet


Ett specialistföretag - Televilt International i Lindesberg - utvecklade elektroniken i nödsändaren. Det var Televilt som utvecklade de radiosändare som används för att följa björnarnas vandringar i de svenska skogarna. Björnarna har kragar som innehåller radiosändare, och på så vis kan de följas av björnforskare.

- Det är mycket högre krav på komponentkvalitet och driftsäkerhet i nödsändarnas elektronik än på den som ingår i mobiltelefoner, säger Erik Berggren.

- Å andra sidan är vår elektronik enklare.

Nödsändarna för människor är inbyggda i armband. Sändaren ligger normalt i ett vilotillstånd, och den aktiveras med en speciell kod som skickas ut från SOS Alarm. När sändaren aktiverats sänder den i nio timmar innan den återgår till vilotillståndet.

- Nio timmar är en lång tid i det här sammanhanget. Hittills har tio personer som bär sändaren gått vilse, och i alla fallen tog det under en timme att hitta personen.

När bäraren har förirrat sig kontaktar vårdaren polisen, som i sin tur begär en spårning via SOS Alarm. 200 poliser har utbildats i tekniken att finna personer med hjälp av nödsändaren. Polisens helikoptrar är också försedda med en variant av radiopejlarna.

ISS sändarteknik ska också användas för att spåra väskor som säkerhetsbolagen transporterar värdepapper i. Hittills har skyddet oftast varit en bläckpatron som genom att färga innehållet gör det värdelöst för tjuvar och rånare.

En stulen värdetransportväska ska nu kunna spåras med hjälp av sändaren. Istället för radiopejling utnyttjar sändarna GSM-nätet.

- När sändaren aktiverats ser man snabbt i vilken GSM-cell som den befinner sig i, säger uppfinnaren Tony Westman vid ISS.

- Man skulle kunna aktivera sändaren med hjälp av en givare som aktiverar sändaren när någon försöker bryta upp väskan.

Ursprungsidén att spåra stulna bilar kanske också ska vidareutvecklas. ISS letar just nu efter någon partner för en sådan satsning.

Per Stymne

Frilansjournalist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)