JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Börsen naturligt steg för Switchcore

Switchcore noteras från den 18 mars på Stockholmsbörsens SBI-lista. Bolaget, vars första produkter väntas till hösten, är idag värderat till 430 miljoner kronor. Målet är ambitiöst: man vill bli datanätindustrins komponentleverantör nummer ett.


Det finns onekligen en hel del som talar för att Lundaföretaget Switchcore ska lyckas etablera sig som en tung halvledarleverantör till datakombranschens jättar.

Behovet av bandbredd ökar snabbare än Moores lag, och prognoserna för växlad Internet Protocol-baserad trafik via Gigabit Ethernet är mycket positiva.

- Det är växlarna som är flaskhalsen i morgondagens infrastruktur, säger vd Per Andersson.

Det har gått fort för Switchcore. Bolaget bildades våren 1997 efter ett Nutekfinansierat forskningsprojekt på högskolorna i Lund och Linköping där Ericsson och Saab var inblandade. Från början hette företaget Netcore i Lund AB, men eftersom namnet Netcore var upptaget i delar av världen bytte man i höstas till Switchcore AB.

Idag är man 40 personer, och i fjol bildades dotterbolaget Broadswitch AB i Stockholm, som ska ta fram referensprodukter, och ett säljbolag i Silicon Valley.

- Det är absolut nödvändigt att vara på plats där datakomindustrin finns, säger Andersson.

I år har man hunnit etablera två samarbeten, med UCLA om forskning inom protokollhantering och med Rambus kring snabba minnesgränssnitt.

I somras började Switchcores aktier handlas inofficiellt. Att man nu noteras officiellt på SBI-listan ser Per Andersson som ett naturligt steg.

Något att sälja finns dock ännu inte. I höst ska den första kompletta prototypkretsen på det första gigabitväxelchipset, CXe-16, levereras. Man diskuterar med ett 15-tal presumtiva kunder. Volymproduktionen ska komma igång i fjärde kvartalet. Planen är att intäkterna ska vara i paritet med utgifterna nästa år.

- Vi tror på order mellan 20 000 och 70 000 kretsar under år 2000, säger Per Andersson.

Tillverkningskostnaderna ligger kring 100 dollar per chips, men den siffran kan mycket väl ändras om halvledarindustrin går från överutbud till kapacitetsbrist. Vem som ska stå för tillverkningen vill Andersson inte avslöja, inte heller mer om processen än att det blir 0,25 μm standard CMOS.

- Vi kan bestämma tillverkare relativt sent, och också lätt byta tillverkare.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)