JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Logistik ger ny roll åt distributören

Distributörens ansvar har svängt helt på senare år. Kravet på avancerade logiklösningar har stjälpt många små distributörer.

Men framtiden ser ljusare ut för de mindre. Det menar Gunnar Åhlander, vd på Acte Sweden.



Tidigare var det systemtillverkaren som var logistikansvariga, nu är det distributörerna. Det menar Gunnar Åhlander, vd på Acte Sweden.

- Anledningen är att kontraktstillverkarna numera är de största kunderna och de kräver fungerande logistiklösningar, säger han.

Konsekvensen är att många små distributörer har fått ge vika för storskalighetens framfart. Ett bevis på det är just Acte Sweden, som är resultatet av en fusion mellan Bexab, Nordcomp, Scandcomp, Okab, Keltech och Repdelco. Företaget förvärvade dessutom Berendsen Components för drygt ett år sedan.

Men Gunnar Åhlander tror att pendeln är på väg att slå tillbaka. Den stora uppköpsvågen är nu över, även om vissa förvärv kommer att ske framöver.

- Om fem år tror jag att logistiklösningarna är så pass standardiserade att små distributörer kan börja existera igen.

Han pekar också på att det finns en inbyggd maktbalansen som styr: komponenttillverkarna kommer inte att finna sig i att distributörerna blir för stora.

- Dessutom tror jag att kontraktstillverkarna kommer att börja bygga upp egna utvecklingsavdelningar och på sikt börja tillverka egna produkter. Därmed blir de mer som förstående kunder igen, säger Gunnar Åhlander.



Vad är er specialitet?


- Teknikstödet har varit vår bas, men för tre år sedan började vi bygga upp logistikbiten som nu också är mycket väl utvecklad.



Vilka leveranstider gäller inom Sverige?


- Vi kan få ut lagervaror samma dag om beställningen görs före 15.00 Även senare beställningar kan ordnas till dagen efter om det är kritiskt.



Hur agerar ni vid komponentbrist?


- Vi försöker spå brist i så god tid som möjligt. De olika Actebolagen i Norden stöder varandra genom att vi dels gemensamt går ut och begär allokeringar, dels hjälper varandra internt med komponenter.

- Spottmarknaden går vi ut på om vi måste för att hjälpa kunden, säger Gunnar Åhlander.



Hur ser ni på behovet av teknikstöd?


- Det är stort. Vårt mål är att hjälpa de som gör konstruktioner. Vissa fabrikat representerar vi med en nordisk teknikgrupp, alltså ett nordiskt nätverk av lokala teknikspecialister som stöttar varandra.

- Vi erbjuder två teknikstödsvarianter. En traditionell med FAE:er samt nystartade Acte Design Center som säljer teknikstöd i form av konsulttjänster.



Har distributörer råd att tillhandahålla teknikstöd framöver?


- Skall vi klara det måste komponenttillverkarna backa upp oss bättre. De leverantörer som har teknikkrävande produkter finns vanligen inte hos så många distributörer, men samtidigt kan man inte längre begära ensamrätt, säger Gunnar Åhlander.

- Acte Design Center tror vi är ett växande område i och med att företagen lägger ut allt mer av sin verksamhet. Framöver kommer det att bli fler företag som vill ha hjälp med att designa en totallösning.



Påverkar Internethandeln den egna verksamheten?


- Självklart, världen krymper ett steg med nätet och det blir lättare att handla runt hörnet.

- Vi är bara i början av vårt webbhandelsystem. För oss är det viktigt att utveckla ett system som underlättar både för oss och kunderna. Samtidigt krymper marginalerna hela tiden, så vi måste ha en lösning som gör jobbet effektivare och billigare.



Vad tror du om behovet av Extranet?


- För två år sedan sa alla att Extranet är grejen. Nu vill kunderna ha EDI- lösningar. Extranet tillför egentligen inget, svårigheten är att få mitt och kundens system att prata med varandra.



Du har sagt att "växa genom uppköp och fusioner är nödvändigt om man som distributör skall bli stor nog att orka med de logistiksatsningar som kräva". Har ni planer på nya köp framöver?


- Vi söker vidare. Det är inte osannolikt att vi köper något företag inom det närmaste året, säger Gunnar Åhlander.



Går det att tjäna pengar på komponentförsäljning i framtiden?


- Det blir svårare, man måste hitta mervärdena. Vi tittar exempelvis på att bredda vårt komponentinnehåll för att lättare kunna erbjuda totallösningar genom Acte Design Center.



Vilka kunder är de viktigaste för er?


- Stora och medelstora företag, vad gäller försäljningsvolym.

Anna Wennberg



Acte Sweden har danska rötter


Acte Sweden bildades 1997 och ingår i danska Bergman & Beving Electronics som i sin tur är ett aktiebolag helägt av Bergman & Beving.

Acte Sweden är det enda företaget i Bergman & Beving-koncernen som har någon mer omfattande försäljning av rena elektronikkomponenter i Sverige.

I år väntas företaget omsättning uppgå till 590 miljoner kronor, varvid 90 procent är elektronikkomponenter, hävdar vd Gunnar Åhlander. En anledning till att omsättningen ökat så radikalt, jämfört med förra årets 460 miljoner, är att förvärvet av Berendsen Components, som skedde i november 1998, nu slagit igenom fullt ut.

Acte har sitt huvudkontoret i Stockholm samt två små säljkontor, ett i Göteborg och ett i Malmö, som följde med vid förvärvet av Berendsen.

För närvarande har företaget också två lager, ett i Solna och ett i Hammarby. Dessa skall dock samordnas innan sommaren, vart är däremot ännu inte helt bestämt.

AW

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)