JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Återanvändning - mer än bara prat på årets Dac
Verktyg, allianser och en manual. Lanseringar inom området återanvändning duggade tätt på årets upplaga av mässan Dac - Design Automation Conference.


Precis som i fjol var återanvändning på allas läppar vid årets Dac i San Francisco i juni. Skillnaden är att nu talades det inte bara om vinster och svårigheter med att återanvända färdiga konstruktioner - i år presenterades även konkreta lösningar för hur man kan skapa och använda färdiga byggblock som ska fylla stora asicar, system-på-kisel.

En nyhet som fick stor uppmärksamhet var faktiskt en bok, något som inte direkt hör till vanligheterna på Dac. Reuse Methodology Manual - RMM, som titeln lyder, har samförfattats av Michael Keating på Synopsys och Pierre Bricaud på Mentor Graphics.

- Det är en kokbok, väldigt ändamålsenlig och testad på riktiga exempel, sa Synopsys vd Aart de Geus vid en presskonferens.



Arm agerar testpilot


Vad som gör boken trovärdig är att den faktiskt redan använts i skarpa projekt. Arm, välkänd leverantör av hårda processorkärnor, kom exempelvis till Dac med en ny syntetiserbar, alltså mjuk, version av processorkärnan Arm7TDMI, en version som tagits fram enligt bokens regler.

Men boken får inte bara lovord. Janick Bergeron, erfaren konstruktör av återanvändbara konstruktioner på Qualis Design, publicerade i början av augusti en lång och detaljerad recension i ett utskick från ESNUG - E-mail Synopsys Users Group. Han tycker visserligen att RMM kommer med bra och tydliga riktlinjer för konstruktion, riktlinjer som framför allt kan komma till nytta för konstruktörer med begränsad erfarenhet. Men han tycker inte att råden når riktigt ända fram om konstruktionen verkligen ska bli återanvändningsbar.

- Boken presenterar inte någon information som inte redan är känd för företag med erfarenhet av språkbaserad konstruktion av god kvalitet, menar han.

Andra kritiska röster menar att författarnas hemvist lyser igenom lite för mycket - många råd verkar exempelvis anpassade för Synopsys verktyg Design Compiler och Module Compiler.



Verktyg för återanvändning


Dac bjöd även på en försvarlig mängd nya verktyg för att hantera färdiga byggblock, eller IP - Intellectual Property - som de färdiga konstruktionsblocken ofta kallas. Verktygsleverantörerna Summit Design och Escalade bidrog exempelvis med varsitt hjälpmedel som främst är avsedda för IP- leverantörer. Summits nylanserade Visual IP skapar skyddade modeller av konstruktionsblock.

Kunden, IP-användaren alltså, kan därmed utvärdera, integrera och verifiera byggblock samtidigt som säljaren skyddar konstruktionerna mot otillbörligt nyttjande. (Se Elektroniktidningen 10/98). Även Escalades IP Guard kompilerar konstruktionen till ett format som kan simuleras men inte dekrypteras.

Synchronicity kom till Dac med IP Gear, en serie produkter och tjänster för att skapa en infrastruktur för återanvändning. IP Gear erbjuder exempelvis en Internetbaserad tjänst för att lagra konstruktionsblock och för att hantera revisioner och konfigureringar. En annan funktion håller ordning på de fel som upptäcks.

Topdown lanserade en ny plattformsoberoende version av Top-protect, ett hjälpmedel för att distribuera IP-block på ett säkert sätt, medan Rubicad visade upp en ny version av verktyget Lace, som konverterar hårda IP-block mellan olika processer.



Allianser i mängd


En annan trend är de allianser som knyts kors och tvärs mellan kiseltillverkare och leverantörer av verktkyg och IP. Här ligger Mentor Graphics i framkant - företaget har på kort tid presenterat ett antal viktiga kontrakt.

Det kanske mest intressanta är ett flerårigt avtal med Motorola. Mentor ska hjälpa Motorola att genomföra ett "system-på-kisel-program" där en viktig byggsten är ett bibliotek - repository - för återanvändbara konstruktionsmoduler. Tanken är att Motorolas gedigna samling konstruktionsblock, standard såväl som specifika funktioner, ska bli tillgängliga över hela företaget. Varje konstruktion kräver ett stort antal datarepresentationer, så det är ett riktigt mastodontarbete, men så omfattar kontraktet också flera miljoner dollar och är Mentors största hittills vad gäller konsulttjänster.

Biblioteket Mentor.IP Virtual Library spelar en huvudroll för tre andra allianser med UMC Group, Siemens och IBM. I biblioteket ingår standardkärnor som styrkretsen 8051 såväl som mer specifika kärnor för exempelvis telekommunikation.

UMC Group, som är en samling taiwanesiska kiselsmedjor, vill erbjuda sina kunder att konstruera system-på-kisel med hjälp av just detta biblioteket plus Mentors tjänster, IBM adderar Mentorbiblioteket till sin befintliga IP-portfölj vid namn IBM Blue Core Logic, och redan i maj avslöjades att samma bibliotek ska ingå i Siemens IP-erbjudande.

Kiselleverantören NEC tar istället hjälp av en nykomling i branschen - Virtual Silicon, som utvecklar bibliotek och tjänster för avancerade kiselprocesser. Företaget ska leverera standardceller och minneskompilatorer till både NEC och deras nyckelkunder.

Ytterligare ett exempel är Duet Technology som presenterade ett avtal med den taiwanesiska kiselföretaget TSMC, vars IP-program nu utökas med Duets bibliotek.


• Reuse Methodology Manual ges ut av förlaget Kluwer Academic Press, och kan beställas via Internet på adressen www.wkap.nl/book.htm/0-7923-8175-0. Priset är 94 dollar.


• ESNUG (E-Mail Synopsys Users Group) drivs av John Cooley som nås på adressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..


• Summits svenska representant är Summit Scandinavia.


• Escalade, Synchronicity, Topdown och Rubicad har inga svenska representanter. Internetadresserna är www.escalade.com, www.syncinc.com, www.topdown.com respektive www.edac.org/Rubicad

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)