JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt gränssnitt ger öppna asicbibliotek

Kompilerade asicbibliotek med programmeringsgränssnitt som är öppna för alla konstruktionsverktyg. Det är tanken bakom OLA, ett standardförslag som får stöd från asicleverantörer såväl som verktygsföretag.


Spelreglerna i asicvärlden kan ändras totalt, efter att tongivande asictillverkare och verktygsleverantörer nyligen uttalat sitt stöd för det nya biblioteksgränssnittet OLA - Open Library API, där API uttyds Application Programming Interface. Tanken är att asicleverantörerna ska skapa kompilerade bibliotek som kan läsas av OLA-kompatibla verktyg.

Om OLA verkligen får det genomslag som många nu hoppas på så påverkas hela asickedjan: asicleverantörerna slipper utveckla separata bibliotek för konstruktionsverktyg från olika leverantörer, alla verktygsleverantörer får omedelbart tillgång till ett stort antal asicbibliotek och konstruktörerna behöver inte hålla reda på en mängd olika bibliotek.

Nya lättillgängliga bibliotek kan dessutom komma att rubba maktbalansen i verktygsindustrin. Stöd från asicleverantörerna är ju en förutsättning för att ett verktyg ska ha en chans på marknaden, vilket hittills har satt käppar i hjulen för små nystartade företag.

De stora väletablerade verktygsleverantörerna har däremot haft en stor konkurrensfördel av den massiva uppteckningen från asicföretagen.



ALF + DCL = OLA


OLA bygger på en kombination av det oberoende biblioteksformatet ALF - Advanced Library Format - och språket DCL - Delay and Power Calculation Language - även känt som IEEE P1481.

En programspråksbehandlare - parser - som omvandlar ALF-filer till DCL ska utvecklas under våren och sedan kan biblioteken kompileras med hjälp av marknadens existerande DCL-kompilatorer. Alla verktygsleverantörer som stöder OLA får därmed tillgång till asicbiblioteken.

Bakom förslaget står samarbetsrådet Asic Council, med representanter från tunga asicföretag som IBM, LSI Logic, Lucent Technologies, Motorola, NEC, Texas Instruments och VLSI Technlogies. Rådet anammade OLA i slutet av februari efter månader av analys och prototypverksamhet. 1999 kan förslaget spikas som en IEEE- standard om allt går enligt planerna.

Många verktygsleverantörer sluter redan nu upp bakom Asic Councils standardförslag och exempelvis Ambit, Avant, Cadence och Mentor Graphics har uttalat sitt stöd. Mentor Graphics är ett av de företag som redan talar om OLA- kompatibla verktyg.

- Den här industrin behöver öppna standarder och Mentor stöder verkligen OLA. Vi kommer att demonstrera OLA-stöd för vårt verktyg för statisk timingverifiering, Velocity, på DAC i sommar, säger Mentor Graphics VD Wally Rhines till Elektroniktidningen.



Mentor visar OLA på DAC


I sommar ska även de första OLA-biblioteken finnas framme, företagen i Asic Council hoppas kunna premiärvisa sådana lagom till konstruktionskonferensen DAC - Design Automation Conference - som går av stapeln i San Francisco i juni.

Men visst har det funnits starka kandidater till OLA, eller kanske framför allt till ALF. Syntesleverantören Synopsys har kämpat för att få det egna biblioteksformatet, ".lib" (uttalas dottlibb) accepterat som en industristandard istället för ALF. Orsaken till att .lib inte fick Asic Councils stöd är framför allt att formatet inte är öppet, det ägs ju av Synopsys som licensierar det till branschens övriga leverantörer - konkurrenterna alltså - inom ramen för programmet Liberty.

Trots bakslaget deltar dock även Synopsys nu i arbetet med OLA-standarden.

- Själva idén med API-baserade asicbibliotek är bra och vi arbetar redan på DCL- versioner för våra verktyg, säger Karen Bartleson, som basar över Synopsys standardprogram, till Elektroniktidningen.

Hon vill dock inte avslöja huruvida OLA-kompatibla Synopsysverktyg kommer lanseras den närmaste tiden och betonar att företaget kommer stödja .lib även i framtiden.

- Många kunder använder .lib, det rör sig om runt 400 submicronbibliotek, och vi kan inte överge dem. Det är mycket dyrt att flytta till nya format. Dessutom stöder många andra verktygsleverantörer .lib idag.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)