Elektroniktidningens marknadsöversikt över utvecklingsverktyg rymmer runt 60 verktyg från 29 leverantörer i Sverige.
Verktyg för inbyggda system har blivit allt viktigare. För att snabbt få färdigt sin produkt bör man ha allt från ett realtidsoperativsystem till bra kompilatorer, simulatorer och avlusningsverktyg till hands. Elektroniktidningens marknadsnyckel över verktyg för inbyggda system omfattar fyra tabeller som representerar dessa fyra olika verktygstyper. Nämnas bör att emulatorer finns i en separat marknadsöversikt i huvudtidningen.
En tydlig trend inom branschen är att företag som erbjuder realtidsoperativsystem vill knyta en hårdare kontakt med leverantörer av utvecklingsverktyg. Många realtidsoperativsystem ingår redan i kompletta utvecklingsmiljöer där kompilator, simulator och avlusningsverktyg är integrerade, men en del stöder även verktyg från tredjepartsleverantörer.
Användarna kan då lätt byta kompilator eller avlusningsverktyg utan att behöva byta operativsystem eller användarmiljö. Mentor Graphics, till exempel, har valt att släppa en gratisversion av sitt realtidsoperativsystem Vrtx, och företagets utvecklingsmiljö Xray kommer framöver att stöda operativsystem från bland annat Wind River och Enea.
Även halvledartillverkarna vill knyta tajtare band med verktygsleverantörer för att försäkra sig om att verktygen stöder just deras processorer. Vilka processorer som stöds styrs oftast av efterfrågan, men när det gäller framtida processorarkitekturer är det kritiskt att det finns stöd av verktyg redan innan första kislet är framme.
En intressant trend är att svenska konstruktörer allt oftare köper sina verktyg via webben eller via utländska försäljare. Därför saknas operativsystemleverantörerna QNX, Microware och Chorus i tabellerna. Alla dessa företag säljer produkter via sina europakontor. En uppstickare är dock amerikanska Greenhills som precis har öppnat ett svenskt kontor i Lund.
I tabellerna kan man utläsa att de två verktygsjättarna Wind River Systems och ISI idag erbjuder varsitt produktutbud. Sammanslagningen av dessa både företag gör att vissa delar av produktportföljen med största sannolikhet kommer att integreras i framtiden. Dessutom kommer Wind Rivers svenska kontor i Sollentuna att slås samman med ISI Sverige i Järfälla inom kort.