JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Med Biosys telemedicinska utrustning kan läkaren se hur patienten mår via GSM

Nu tar Göteborgsföretaget Biosys steget in på marknaden för telemedicin. Med produkten Biosaca kan patienter övervakas hemma i stället för på sjukhus.

- Man skall flytta information, inte människor, säger företagets vd Olle Magnusson.



I ett charmigt sekelskifteshus vid Vasaplatsen i Göteborg trängs högteknikföretaget Biosys med trendriktiga krogar och anrika Göteborgsaffärer.

- Det är möjligt att vi inte blir så gamla här. Det börjar bli lite trångt, säger Biosys vd Olle Magnusson.

Efter tio år av forskning och utvecklingarbete är företagets huvudprodukt Biosaca, ett avancerat instrument för mätning av olika kroppsfunktioner, äntligen färdigt för lansering på en större marknad. Nyligen tecknade företaget ett avtal med Telia om ett pilotprojekt.



Rötter på Sahlgrenska sjukhuset


Historien om Biosys började egentligen med att docent Gaby Bader, ansvarig för sömnkliniken på Sahlgrenska sjukhuset, tröttnade på alla utskrifter från övervakningsutrustningen i klinikens sömnforskningsprojekt. Kunde inte informationen samlas, digitaliseras, lagras och bearbetas i en och samma utrustning?

Gaby Bader bildade Biosys 1989 och initierade idén till den första portabla sömnforskningutrustningen, Sleepbox, som under tio år utvecklats till CE-märkta Biosaca.

- Idag kan vi jobba med upp till 22 olika kroppsparametrar samtidigt: blodtryck, hjärnaktivitet, muskelaktivitet, andning, hjärtverksamhet för att nu nämna några, säger Olle Magnusson.

Och det i en flyttbar flerfunktionsutrustning, i storlek som en större bärbar cd-spelare.

- Hela signalbehandlingen äger rum i Biosacan, vilket skiljer oss från många av våra konkurrenter där bearbetningen av signalerna sker i pc:n, säger Olle Magnusson.



Har dragit ut på tiden


Utvecklingsarbetet har dragit ut på tiden. Å andra sidan är teknikinnehållet i utrustningen högt, säger Olle Magnusson som är ganska färsk i företaget. Han kommer närmast från en position som chef för Volvo personvagnar i Schweiz och tog plats på Biosys vd-stol förra året. Grundaren Gaby Bader ansvarar idag för FoU-avdelningen och sammanlagt räknar företaget in åtta anställda.

Ett femtontal konsulter jobbar med företagets produkter. Franghem Elektronik i Mölndal och J. A. Produktutveckling i Göteborg står för de tyngsta bidragen. På produktionssidan är det Vellinge Electronics som fått uppdraget att serietillverka årets planerade 100 enheter.

Idag skall Biosacan i första hand användas för epilepsi-, sömn- och hjärtutredningar. För epileptikern innebär en traditionell utredning att patienten får ligga på sjukhus några dagar. Nu kan man göra samma utredning i hemmiljö utan att patienten behöver ändra livsföring.

- Läkarna kan ägna sig åt resultatet av undersökningen, inte själva undersökningen, säger Magnusson.

I nästa steg skall utrustningen testas i övervakningssituationer, och det är här pilotprojektet med Telia kommer in. På några utvalda sjukhus ska ett antal hjärtpatienter kunna avbryta sjukhusvistelsen tidigare. Med sig hem får de en Biosaca och ett modem eller en GSM-telefon för övervakning on-line.

- I dag är vård i hemmet mest kostnadseffektivt. Vårdens rationaliseringar ger en enorm potential åt Biohome, säger Olle Magnusson.

Han betonar att det handlar om tvåvägskommunikation.

- En läkare med bärbar dator och GSM-modem kan ringa upp en patients Biosaca och få upp de värden på skärmen som behövs. Och omvänt, Biosacan kan larma om en hjärtsignal ter sig annorlunda eller om en person inte återvänder till sängen efter nattligt toalettbesök.



Idrottare nästa målgrupp


Friskvård och idrott är två andra områden som kan bli aktuella. Utrustningen ger möjlighet att ta eget ansvar för hälsan.

- Exempelvis kan man hänga på sig utrustningen under ett träningspass, lagra värdena, och skicka dem till en läkare som kan göra en bedömning av hälsoläget.

En annan tillämpning är att se hur vaken en person håller sig. I den tillämpningen, som kallas Biodrow, kopplas inget direkt till personen utan all information når utrustningen genom sensorer i omgivningen. Det kan göras i en bil, genom sensorer i bältet, ratten, sätet och pedalerna. Genom sensorerna får Biosacan information om puls, hur hårt ratten hålls, hur ratten rör sig med mera.

Poängen är att utrustningen skall säga till innan föraren själv upplever trötthetssymptom.

- Metoden skall varna redan vid dåsighet, inte när huvudet nickar till, säger Olle Magnusson som menar att slummervarnaren är en angelägenhet för bilindustrin, försäkringsbolag och myndigheter.

Kanske behövs det en Biodrow på vd-stolen? Så värst mycket sömn blir det nog inte för Olle Magnusson. Nyligen beslutade bolagsstämman om en nyemission, och lanseringen i Norden och Europa kräver sitt. Under året skall dessutom produkterna förberedas för den amerikanska marknaden.

Thomas Pettersson

Frilansjournalist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)