JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avveckling av brom blir inget problem

De bromerade flamskyddsmedlen var redan på väg ut ur elektronikindustrin när frågan aktualiserades på nytt i media med berättelser om möss som löper amok, farlig bröstmjölk och hälsovådliga kontor.


I februari skapade de bromerade flamskyddsmedlen återigen rubriker. I Uppsala har docent Per Eriksson nämligen upptäckt att de bromerade flamskyddsmedlen ger neurotoxiska effekter på möss som liknar dem man upptäckt för PCB.

Publiciteten kring Erikssons rapport följdes av intresse för andra rapporter; om ökande halter av organiska bromföreningar i bröstmjölk från människor och förhöjd halt av brom kring den elektroniska utrustningen på kontor med mera.

Att det skulle vara farligt att amma är ändå för mycket sagt. Halterna av de farliga bromerade föreningarna är lägre än för PCB. Men:

- Dessa upptäckter är tillräckligt tankeväckande för att studeras ytterligare, säger Per Eriksson som fortsätter med sina undersökningar.



Bort ur höljena först


Att de bromerade flamskyddsmedlen är farliga har man vetat länge. I mitten av 1990-talet försvann de också delvis, främst från produkternas höljen.

Att ersätta flamskyddsmedlen i de aktiva delarna inuti apparaterna visade sig vara svårare, men nu vill elektronikföretagens kunder att flamskyddsmedlen plockas bort även från mönsterkort, kablar med mera. Det finns olika lösningar, men ingen väl etablerad och utarbetad metod. På Ericsson Radio hoppas Arne Tolvgård på mönsterkort med keramiska bärare. De brinner ju inte och därför behövs inga flamskyddsmedel alls.

För ett par år sedan plockade företaget till och med fram en modul på keramsubstrat. Tyvärr blev den för dyr både i drift och tillverkning så nu är projektet avslutat. Men Arne Tolvgård menar att det inte betyder att keramerna ska avskrivas som tänkbar lösning och berättar att utvecklingen fortsätter på andra håll, bland annat hos tyska Loewe.



IVF-projekt med 12 deltagare


I Elektroniktidningen 8:1996 föreslår Per Hedemalm på IVF sänkt effektförbrukning och därmed brandrisk. På denna front har inte heller mycket hänt sedan sist. Det är svårt för industrin att ställa om.

Men IVF ger inte upp utan söker nya lösningar i ett projekt med en omsättning på 2,4 miljoner kronor och 12 deltagande företag, Ericsson, Motorola, Toshiba, Siemens med flera.

Första delresultatet presenteras senare i vår, och slutrapporten ska komma nästa vinter.

- Jag hoppas på nya sorters självslocknande plaster, med inbyggt flamskydd alltså, som flytande kristallpolymerer och andra plaster som inte ens är uppfunna än, säger Per Hedemalm.

Kerstin Lundell

Frilansjournalist



Tidplanen för utfasningen är fastställd


Kemikalieinspektionen har spikat tidpunkten för avvecklingen. Den 31 december 2002 ska industrin ha rapporterat om avvecklingen av de farligaste ämnena PBB, polybromerade bifenyler och PBDE, polybromerade difenyletrar. Två år tidigare, i slutet av år 2000 ska de ha presenterat en riskanalys för sin användning av TBPPA, tetra-brom-bisfenol-A, ett ämne där risken är mer svårbedömd.

Sedan kommer det att dröja innan resultaten visar sig som sjunkande halter i bröstmjölk och natur. Många av dagens datorer är ju tillverkade innan den första avvecklingsvågen 1996. Året innan det mesta försvann från höljet kom 1 200 ton bromerade flamskyddsmedel ut på den svenska marknaden.

KL

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)