JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers och Linköping satsar på ledarskap för elitteknologer

I ett nytt samarbete mellan universitet och näringsliv ska tekniker få lära sig ekonomi och ledarskap.


Teknologerna kan snart avsluta sin ingenjörsutbildning med en påbyggnadsutbildning med internationell prägel. Chalmers och Linköpings universitet samarbetar med fem svenska storföretag i programmet Chalink.

- Jag har mycket kontakt med näringslivet och upplever ett ständigt behov efter tekniker som kan mer om ekonomi och ledarskap, säger Ove Brandes, professor vid Linköpings universitet och en av initiativtagarna till Chalink.



IT blir viktigt inslag


Idén om samarbete mellan flera universitet och näringslivet fick Ove Brandes för tre år sedan. Efter ett gemensamt initiativ från honom och Sören Gyll, Bert-Olof Svanholm och sedan Leif Johansson från Volvo, förverkligas nu idén i Chalink.

Chalink är utformad för att "möta morgondagens krav på kompetens och ledarskapsegenskaper". Teknologerna får här komplettera sina teknikkunskaper med kunskaper i ekonomi, internationellt företagande, ledarskapsträning och kommunikation. IT kommer att vara ett stort inslag i utbildningen.

- På båda universiteten finns en stark IT-kompetens som vi ska ta vara på, säger Ove Brandes.



Projektarbete på företagen


I Chalink läggs vikt vid praktiska färdigheter, som komplement till den traditionella akademiska kunskapen. Pedagogiken bygger på problembaserat lärande, där man utgår från verkliga fall och där varje student själv ansvarar för sitt lärande. Studenterna kommer att arbeta med projektarbeten ute på företagen och på så sätt aktivt delta i problemdefinition och problemlösning.

Deltagarna i SIFs offentliga diskussion efterlyste mer problemlösande ingenjörer med kunskap från olika områden. Initiativtagarna till Chalink är inne på samma linje.

E-LC



Tar en extra termin


Företagen som samarbetar i Chalinkprojektet är ABB, Electrolux, Ericsson (prel), Tetra Pak och Volvo.

Chalink är tre terminer, vilket betyder totalt tio terminer i stället för normalt nio.

Examensarbete vid något av företagens dotterbolag utomlands, avslutar utbildningen.

Blivande civilingenjörer vid alla Sveriges högskolor kan efter sjunde terminen söka utbildningen.

Första start är januari 1999.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)