JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En snabbkurs om miljö är inte tillräcklig

Konstruktören kan göra mycket för miljön. Många företag satsar därför på utbildning. Det är dock i blygsam skala, ofta bara en halv dag.

Att elektronikkonstruktörer skickas på miljökurser är ett tecken i tiden. Det är ju konstruktörerna som ska underlätta kretsloppsanpassningen, minska elförbrukningen och välja miljövänliga lösningar.

För att klara det behöver de miljökunskaper och därför får fler och fler gå på kurs. Institutet för Verkstadsteknisk Forskning, IVF i Göteborg, erbjuder exempelvis skräddarsydda kurser utgående från deras handbok i miljöanpassad konstruktion. Den presenterades närmare i Elektroniktidningen nummer 10/1995. Härifrån har bland andra ABBs konstruktörer hämtat kunskaper.

Skräddarsydda utbildningar för konstruktörer är annars ett undantag hos ABB som på andra företag.

- Vi smyger in miljö i annan utbildning, så att all utbildning ska omfatta miljöfrågor, säger ABBs miljöansvariga Marja Widell.

ABB förbereder införandet av miljöledningssystemet ISO 14 001 och därför skickas många på kurs, visserligen mest chefer men också andra anställda.

Tyska Siemens började med miljöutbildning redan 1990. Idag har konstruktörer på många av dotterbolagen genomgått en halvdagars miljökurs.

Hos Ericsson har ett hundratal personer gått koncernens utbildning på mellan en halv och en hel dag. Många av kursdeltagarna har varit konstruktörer, även om kursen mer handlar om grundläggande miljöhänsyn, som kretsloppsprincip, växthuseffekt med mera.

Så gott som alla tillfrågade berättar att kurserna omfattar en halv dag. Men räcker det verkligen?

- Vi brukar säga att man får ta "baby-steps", börja i någon ända och försöka förbättra steg för steg, säger CG Bergendahl på IVF.

Halvdagskursen hos IVF räcker för att deltagarna ska få klart för sig bakomliggande fakta och få en genomgång av handboken.

- Det är en bra start, men det räcker inte, anser CG Bergendahl.

En halvdagskurs räcker till exempel knappast för den som vill kunna optimera konstruktionen med hjälp av livscykelanalys. Det är inte heller någon större vits att genomföra en kurs på ett företag som inte redan genomsyras av miljömedvetande.

- Vi brukar poängtera nödvändigheten av att hela företaget är med och att det har en miljöpolicy.



Mer behövs


Sven Broddner, produktledare på Ericsson Radio, beskriver vad han tror kommer att behövas i framtidens miljöutbildning:

- För en konstruktör är kretslopp än så länge något diffust. Utbildningen ska ge större tydlighet. Konstruktörerna vet kanske vilka ämnen som är miljörisker, men kan inte ta några egna övergripande beslut.

- Med bättre utbildning skulle konstruktörer och andra kunna ta beslut själva.

Han medger att det skulle kräva betydligt mer omfattande utbildning än vad som ges idag. Än så länge har dock Ericsson Radio inte några planer på att utvidga sin utbildning.

- Jag vill inte påstå att miljöarbetet mattats av. Det går framåt, om än långsamt. Kanske är det trycket från kunderna som inte är tillräckligt stort för att det ska gå snabbare.

- Men vi drar på oss miljörisker. Det vore bra om vi kunde förutspå hur samhället kommer att värdera riskerna innan vi får krav på oss.

Kerstin Lundell



Kunskapskällor


Även om det inte finns så mycket skräddarsytt utbildningsmaterial i miljövänlig elektronikkonstruktion, finns en del intressant utbildning i angränsande områden.

Naturvårdsverket kommer till exempel att hålla kurs om elektronik och elektriska produkter, Chalmers har kurser i livscykelanalys och miljömanagement och STF Ingenjörsutbildning har kurs i praktiskt miljöarbete.

Den som verkligen är miljöintresserad kan också studera IVFs handbok eller leta på Internet. Prova MEGA's International Links www.hhss.se/utskott/megha/ eller ITIMA, Informationsteknik i miljöarbete, www. environ.se/itima/itima.htm.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)