JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 28 maj 2020 VECKA 22
Konstutövare kan få allt viktigare roller i utvecklingen av framtidens elektroniska tillämpningar. Det nya "Interaktiva institutet" är ett tecken på utvecklingen.


Uppfinningsrik användning av teknik - och konst. Det är vad som behövs för att förbättra interaktionen och kommunikationen mellan människor.

Ja, det tror i alla fall de som står bakom det nybildade Interaktiva institutet - Sveriges svar på amerikanska MITs omtalade "Media Lab" där chefen Nicholas Negroponte har gjort sig ett namn.

- Vi skapar rum där vi vill få in folk med olika grunddiscipliner, till exempel ingenjörer, konstnärer och sociologer, säger institutets styrelseordförande Bernt Ericson som till vardags är forskningschef på Ericsson.

- Genom att jobba i rummet sprider de sina kunskaper, så om vi skickar dit ingenjörer så kommer de tillbaka med en mer allsidig syn,

Efter nyår ska labbet ha runt 40 anställda fördelade på fyra "studior" två i Malmö och två i Stockholm. Senare ska det växa till runt 200 personer, är det tänkt.

- En viktig framgångsfaktor för alla produkter blir en mer människoanpassad syn. Hur kan vi bygga produkter som blir lite mer intuitiva? Vi hoppas få ut människor som ser på teknik med konstnärliga ögon, säger Bernt Ericson.

- När man börjar ett projekt har man en brainstormingfas. Om man bara har ingenjörer med så undrar de var knappen ska sitta, men om man har andra där så kanske de ifrågasätter om det ska vara någon knapp.

Institutets vd, Kenneth Olausson, har ett förflutet på musikhögskolan i Stockholm.

- Det är väl ingen tvekan om att upplevelsen av prylar blir en viktig faktor i framtiden, säger han.

- Vi har väldigt olika språk, säger han och syftar på skillnaden mellan konstutövarna och teknikerna.

- Det här måste överbryggas så att vi kan tala med varandra på ett bra sätt.

Så där jättemycket elektronik blir det nu inte omedelbart inom projektet, men antagligen i förlängningen alltså. Bredbandig Internetöverföring, exempelvis, gör det möjligt att överföra tekniskt perfekta bilder och ljud - men vem ska utnyttja dem och hur? Där kanske konstutövarna kan hjälpa till med svar. AK

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)