JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europa svarar på Iridium med rysk raketteknik
Den mest spektakulära konkurrenten till Iridium kommer från det före detta DDR och erbjuder satellittelefoni för en tredjedel av pengarna.


Hemligheten är gamla sovjetiska raketer (SS 18,19,20), som efter det kalla krigets slut inte behövs, och enligt Salt-avtalet måste skrotas.

Nästa år ska raketerna placera ut de första 24 satelliterna, och år 2001 är det tänkt att inalles 72 satelliter ska kretsa i nio banor runt jorden.

Vid återinträdet i atmosfären brinner raketerna upp, vilket sparar utgiften för skrotning!

Företaget med detta upplägg heter Satcon, baserat i Teltow öster om Berlin. De idag 35 anställda är tidigare medarbetare i Warszawapaktens rymdprogram. Med sina kontakter och eleganta satellittransporter anser de sig kunna pressa kostnaden för ett satellitbaserat mobiltelesystem till 12,5 miljarder kronot, att jämföra med Iridiums 35 miljarder.

- Vi anser att alla behövliga komponenter och tjänster finns på marknaden och ser oss själva som systemintegratörer. Programutvecklingen sker delvis i Ryssland, markutrustningen köper vi av Siemens och Alcatel, monteringen av satelliterna sker i Italien, säger professor Wolfgang Wilhelmi på Satcon till Elektroniktidningen.



Andra tjänster


Bolaget är noterat på börsen i Zürich. I dagsläget finns bindande investerarlöften på fem miljarder kronor. Och mer kommer, efter goda vitsord från det ansedda tyska Fraunhoferinstitutet, rymdorganisationen ESA samt EU, som här ser ett europeiskt alternativ till USA-dominerade Iridium.

Frekvenser är givetvis reserverade hos den internationella telekommunikationsunionen ITU, programvaran baserar sig på den internationella standarden UMTS. Förutom mobiltelefoni vill man redan från nästa år utnyttja infrastrukturen till andra rymdbaserade tjänster som övervakning och telematik.

Inga problem, alltså?

- Vilket tekniskt storprojekt är inte behäftat med problem? De aktuella svårigheterna i Ryssland är förstås en osäkerhetsfaktor, medger professor Willhelmi.

Dessutom kan Satcon ännu inte visa upp någon riktigt potent partner, vars riskengagemang skulle höja statusen för den på östkompetens baserade satellittelefonin. Tvärtom, ett par tunga tyska aktörer återfinns hos potentiella konkurrenter. I satellitteleprojektet ICO, uppföljare till Inmarsat, är Telekom involverat, och i Globalstar är det tyska rymdföretaget DASA delägare.

Lars-Gunnar Larsson

Frilansjournalist

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)