JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En DSP för ett hav med data
Tigersharcs vassa käftar ska tugga i sig data med en tidigare oöverträffad aptit.

Det hoppas Analog Devices som tagit fram en ny högpresterande DSP-arkitektur som lånat drag från både vliw-tekniken och från risc-världen.



- Tigersharc är avsedd för stora, arbetskrävande signalprocessorjobb. Den passar i basstationer, för bildbehandling, i xDSL-utrustning eller annan telekomutrustning, säger Jose Fridman som är chefsarkitekt för Tigersharc på Analog Devices.

Tigersharc har lånat drag från både risc- och vliw-världen. Således har den tillhörande kompilatorn fått till uppgift att gruppera ihop instruktionerna så att de kan utföras parallellt. En teknik utvecklad för vliw-processorer.

Från risc-världen har man tagit den superskalära load/store-arkitekturen, den långa rörledningen (pipeline) om åtta steg, tekniken för att förutsäga hopp i koden (branch prediction) och den stora registerfilen.

Självklart har Tigersharc behållit typiska DSP-drag som ett deterministiskt beteende, snabb svarstid, snabb koppling till minnet och givetvis en snabb MAC- enhet (multiplicera & addera). Processorn kan hantera både 8-, 16- och 32-bitars data.

Sammantaget gör det här att Tigersharc förväntas prestera 6 miljarder operationer på 16 bitars data eller 1,5 miljarder flyttalsoperationer på 32- bitars data. För dem som föredrar MAC (multiplicera & addera) som prestandamått blir det 2 000 miljoner MAC-operationer på 16-bitars data eller en fjärdedel så många på 32-bitars data. Alla värden är för den 250 MHz-version som ska komma i produktion under första halvåret nästa år.

PH

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)