JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ordning och reda på kretskortsdata

Konstruktionsverktyg genererar data. Mängder av data. Accel och Zuken-Redac, två företag som levererar verktyg för kretskortskonstruktion, har presenterat varsitt hjälpmedel som håller ordning på all denna data.


Att hålla rätt på revisioner och data hör inte till kretskortskonstruktörens mest glamourösa arbetsuppgifter. Ändå ägnar dagens konstruktörer upp till 25 procent av sin arbetstid åt att plocka fram ritningar, arkivera data och undersöka vilken fil som är aktuell, enligt en undersökning som verktygsleverantören Accel Technologies hänvisar till.

Dessa enformiga men ack så viktiga arbetsuppgifter vill företaget nu underlätta med ett nylanserat hjälpmedel för hantering av produktdata och arbetsflöden.

I somras presenterade även Zuken-Redac, som också levererar kretskortsverktyg, ett hjälpmedel som rör datahantering.

Det finns för all del redan etablerade hanteringssystem för produktdata - PDM, Product Data Management - från företag som Sherpa och Metaphase. Dessa system hanterar all information om en produkt från vaggan till graven, men de är inte anpassade för elektronikkonstruktion och betraktas som ganska tungrodda.



Anpassat för konstruktören


Accels nykomling Accel PDM beskrivs som ett PDM-system skräddarsytt för kretskortskonstruktion och därför mer lättanvänt.

- En stor fördel är att man verkligen får grepp om vad som händer i projektet. Man kan se vem som har gjort vad med en viss fil, och när det har gjorts, säger Peter Lindström på Probea Cad som säljer Accels produkter i Skandinavien.

På så vis minskar risken för tidsödande missförstånd mellan olika projektmedlemmar, som att personen som ritar schemat gör ändringar i konstruktionen utan att informera kollegan som gör layouten.

Accel har under året presenterat tre verktyg i familjen - Designflow, Viewcenter och Personal PDM.

Designflow håller reda på dokumentationen i ett eller flera projekt, och erbjuder en metod för att förmedla data mellan projektmedlemmarna. Projekten delas upp i uppgifter och systemet håller reda på vem som ansvarar för varje uppgift, viktiga milstolpar samt beroenden mellan uppgifterna.

Ett antal regler kontrollerar att saker och ting sker i rätt ordning. När en användare markerar att en uppgift är utförd sänder verktyget automatiskt epost till personen som är ansvarig för nästa uppgift.

Viewcenter gör det möjligt att via Internet distribuera filer som genererats av Accels konstruktionsverktyg, medan Personal PDM beskrivs som en lagringsplats för alla projektdata - specifikationer, scheman, mekaniska ritningar och layoutfiler.



Snabbare än PDM


Zuken-Redacs nyhet Intraprise kan ses som en lättviktsvariant av traditionella PDM-system.

- I ett PDM-system kan det ta upp till 30 minuter att hämta eller lagra data. Det är definitivt ett problem under pågående konstruktionsarbete - ingen ingenjör vill vänta 30 minuter på att kunna redigera ett schema. Med Intraprise kan man däremot hämta data nästan ögonblickligt, säger Anthony Cutler på Zuken- Redac i England.

Många funktioner påminner om Accels nykomling. Även Intraprise guidar konstruktören genom arbetsflödet, och kontrollerar att man inte startar en uppgift för tidigt, återvänder till en avslutad konstruktion eller kör verktyg i fel sekvens. Innan data kan ändras måste konstruktören "checka ut" det, och vid "incheckning" uppdateras revisionen.

Därmed garanterar systemet att användarna hela tiden har tillgång till den senaste versionen av konstruktionen.

Intraprise, som är Internetbaserat, gör det även möjligt för konstruktörerna i ett projekt att sitta utspridda geografiskt, och samarbeta via Internet eller företagsinterna intranet. Användaren kommer åt sina verktyg - av Zukenfabrikat eller från andra leverantörer - plus ordbehandlare eller kalkylark.

Men är inte det här en typ av produkt som konstruktörer ser som merarbete och därför kan känna sig lite motvilliga att anamma? Jo, både Accel och Zuken-Redac tillstår att det är lättare att få projektledare att se fördelarna, exempelvis i form av högre produktivitet och mindre risk för fel.

- Konstruktörerna måste först försäkras om att systemet inte kommer att användas för att fastställa skuld, men oerfarna konstruktörer uppskattar ofta den vägledning som systemet erbjuder. Dessutom blir det mycket smidigare att arbeta på andra platser än kontoret, exempelvis hemifrån, säger Anthony Cutler.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)