EU-initiativet Medea rullar ut en plan för att stärka europeiska konstruktionshjälpmedel för elektronikkonstruktion.
Europa har aldrig gjort sig känt som en framgångsrik region vad gäller datorstödda hjälpmedel för elektronikkonstruktion, eller EDA - Electronic Design Automation - som den engelska eller kanske snarare amerikanska akronymen lyder. USA dominerar ju denna gren totalt.
Men förhoppningen är att balansen ska rättas till en aning, när en framtidsplan den europeiska EDA-utvecklingen behandlas vid ett arbetsseminarium i franska Nice i andra halvan av november. Som arrangör står Medea - Micro-electronics developments for European applications - som är en del av det paneuropeiska forskningsinitiativet Eureka.
Framtidsplanen har tagits fram av Medea och ska ses som "en prognos för vad som skulle kunna bli en europeisk revolution inom konstruktionsautomation" för att citera arrangörerna.
Medea lyfter fram fjorton områden: specifikationer och validering, arkitekturkonstruktion, utveckling av inbyggd programvara, hårdvarusyntes till RTL (Register Transfer Level), RTL- till grindnivå, blandat analog-digitalt och RF, parisitextrahering, återanvändning av kärnor (IP - Intellectual Property), verifiering, distribuerade konstruktionsmiljöer, lösningar för lågeffektskonstruktion, bibliotek, test samt kapsling.
Vill återanvända
Medea efterlyser särskilt ansträngningar för att utveckla teknik för att underlätta återanvändning av IP-kärnor, samkonstruktion mellan maskin- och programvara, fysisk konstruktion av kretsar i mycket fina kiselprocesser. Ett annat mål är att minska konstruktionscykeln till en enda månad med hjälp av så kallade systemplattformar för olika tillämpningar, något som kan bli möjligt tack vare just återanvändning.
Sen återstår det att se om initiativet får större framgång än tidigare europeiska försök att stärka den inhemska EDA-industrin. Medea menar dock att Europa sitter på ett enormt kunskapsförråd.