JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lättare uppgradera med fastlåsta ben Nya flash-CPLD kan programmeras direkt på kort
Xilinx lanserar en ny kretsfamilj i 5 V flashteknik. Kretsarna kan omprogrammeras utan att benfördelningen ändras. När ett system i drift skall uppgraderas vill man helst inte byta ut hela kretskort. Det blir billigare och snabbare att istället bara programmera om kretsarna på korten.

Men då får kretsarnas benfördelning inte påverkas. Och Xilinx nya XC9500-familj är optimerad just för att "låsa benen" vid en omprogrammering.

Hemligheten är en ny arkitektur. Xilinx nykomlingar, en familj komplexa programmerbara logiska kretsar (CPLD) i flashteknik, har god ledningsdragningsförmåga och kan fördela de interna resurserna flexiblare än i tidigare kretsar i genren. På så vis ökar oddsen för att benfördelningen kan behållas trots att kretsens innehåll förändras. Varje krets kan programmeras mer än 10 000 gånger. Xilinx hävdar att det är mellan 10 och 100 gånger mer än andra CPLD-kretsar klarar.

Nu kan man ju fråga sig vem som egentligen vill programmera om en krets hela 10 000 gånger. Men företaget menar att många kunder, särskilt inom telekom, har visat stort intresse för hållbarheten.

I flashteknikens barndom krävdes en spänning på minst 12 V för programmering. Men Xilinx har gått i de stora flashminnestillverkarnas fotspår och lagt in en spänningspump på chipset. Pumpen består av ett antal kondensatorer som höjer spänningen från 5 till 12 V.

På så vis klarar sig kretsen med 5 V matningsspänning. Nackdelen är att spänningspumpen stjäl kiselyta.

Den nya kretsfamiljen både programmeras och testas via JTAG-gränssnittet. Hela kretsen måste programmeras samtidigt vilket tar ungefär en halv minut. För test stöds sju JTAG-instruktioner - mer än någon annan CPLD-krets på marknaden, hävdar Xilinx.

Beroende på krav och plånbok kan man välja olika versioner av kretsarna. Snabbaste varianten har 5 ns fördröjningstid.

Xilinx Windowsbaserade konstruktionsverktyg Xact-step stöder de nya kretsarna. Det kan kopplas till schemainmatning, syntes och simulering från andra leverantörer.

Kretsfamiljen har nio medlemmar med mellan 36 och 576 makroceller, vilket motsvarar ungefär 800 respektive 12 800 användbara grindar. Först i produktion är en krets med 2 400 grindar. Övriga medlemmar i familjen väntas se dagens ljus under 1996.

Charlotta von Schultz

CPLD-marknad lockar FPGA-ledaren

FPGA-kretsar dominerar marknaden för programmerbar logik, men CPLD-kusinerna ligger inte långt efter. Och tillväxttakten är lika god för de båda kretstyperna, 35 procent per år, enligt marknadsanalytiker på Dataquest. Därför vill Xilinx, jätten på FPGA-kretsar, vara med även på CPLD-marknaden. För några år sedan köpte man företaget Pluslogic, som hade flera patent inom CPLD-området. Den nya XC9500-familjen och den tidigare familjen XC7300, är resultat från detta uppköp.

Ny arkitektur behåller benfördelningen

Xilinx XC9500-familj tillverkas i en 0,6 μm CMOS-process med en flashteknik som företaget kallar Fastflash. Kretsarna är uppbyggda av ett antal PAL-liknande funktionsblock som placerats kring en stor kopplingsmatris.

Arkitekturen har tre finesser som bidrar till att kretsen behåller sin benplacering vid en omprogrammering.

För det första har matrisen 100-procentig ledningsdragningsförmåga. Det innebär att samtliga ben kan sammanbindas med samtliga ingångar i funktionsblocken, och att alla in- och utgångar till funktionsblocken kan sammanbindas med varandra.

För det andra har varje funktionsblock hela 36 ingångar. Och för det tredje kan produkttermerna fördelas fritt mellan de 18 makroceller som ingår i varje funktionsblock. Det gör kretsarna mer flexibla än traditionella kretsar där varje makrocell bara kan låna produkttermer av de närmaste grannarna.

Charlotta von Schultz
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)