JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. För det mesta duger Windows NT

Asickonstruktörer väljer fortfarande Unixverktyg, medan kort- och FPGA-kollegorna gått över till Windows NT. Så kan man sammanfatta dagens verktygsmarknad. Men Windows väntas ta allt större marknadsdelar.

- Unix är dött - leve Windows!

Så låter det ibland när inbitna Windowsanhängare tar ut svängarna. Men det är långt ifrån sant - än så länge. I alla fall inte om man frågar asickonstruktörerna. Verktygsleverantörer som satsar på Windows hävdar visserligen ofta att de egna verktygen är lika vassa som Unixalternativen även för asickonstruktion. Men man snubblar sällan på konstruktörer som instämmer.

Fast visst tar Windowsverktygen marknadsandelar från Unixbröderna. Windows NT är exempelvis den dominerande plattformen för kortkonstruktion nu för tiden. Alla ledande leverantörer av kretskortsverktyg stöder idag NT, så var inte fallet för bara ett år sedan. Men många kortkonstruktörer föredrar fortfarande Unix, framför allt de som utvecklar riktigt stora asicbestyckade kort som skall gå i höga klockfrekvenser.



FPGA görs på PC


Konstruktörer av programmerbara logiska kretsar - CPLD- och FPGA-kretsar - är en annan grupp som allt oftare sitter framför en persondator, snarare än en Unixmaskin. Och i den här nischen har många intressanta verktyg lanserats på senare tid, exempelvis en uppsjö av simulatorer och syntesverktyg för högnivåspråk som Verilog och VHDL. Det är tankeväckande att FPGA-kretsarna nu är lika stora som asicarna var i början av 1990-talet.

Och vissa FPGA-verktyg för NT hanterar idag ungefär vad asicverktygen då klarade på Unixmaskiner. Fortsätter den utvecklingen lär Unixverktygen hotas rejält framöver.

Och Unix går faktiskt en mörk framtid till mötes enligt en färsk rapport från prognosföretaget Dataquest. Den visar att framtida konstruktörer flyr Unixvärlden - undantaget är Sun Solaris. Windows NT däremot mer än tredubblar användarantalet, medan de gamla trotjänarna DOS och Windows 3-punkt-någonting för en tynande tillvaro.

Men prognoser skall som vanligt tas med en nypa salt. Dels har Dataquest enbart intervjuat amerikanska konstruktörer - det är inte självklart att de svenska kollegorna håller med - dels gäller statistiken vilken typ av verktyg de tror sig använda "i framtiden". Man kan ju fråga sig om denna framtid är år 1998 eller kanske först år 2008. Dessutom har relativt få konstruktörer tillfrågats - runt 250 stycken.



Jättarna har NT på menyn


Men faktum kvarstår, Windows NT vinner mark, och allt färre verktygsleverantörer vågar satsa enbart på Unix. Hur långt man går i sina ansträngningar varierar däremot rejält.

Veribest och Viewlogic är två företag som tidigt satsade hårt på Windows NT. Veribest erbjuder idag samtliga produkter för Windows NT. Vissa verktyg finns även för Unix men är då 20 procent dyrare. Även Viewlogic har mycket NT-baserat på repertoaren, men man har fortfarande produkter som enbart stöder Unix, exempelvis avancerade verktyg för asickonstruktion. För de hjälpmedel som erbjuds för båda plattformarna är Unixalternativen generellt sett 30 procent dyrare än motsvarande Windowsvariant.

På Mentor Graphics produktmeny dominerar fortfarande Unix, men Windowsverktygen blir allt fler. För nyutvecklade verktyg kostar Windowsvarianterna oftast lika mycket som motsvarande Unixalternativ. Samma pris för samma prestanda, som det heter. Företaget har dessutom dotterbolaget Antares som främst satsar på Windows NT.

Både Cadence och Synopsys har begått sina Windowspremiärer under det senaste året. Cadence med en Windowsvariant till layoutprogrammet Allegro, Synopsys med FPGA-Express, ett syntesverktyg för FPGA-konstruktörer. Båda lovar att ytterligare Windowsverktyg är i faggorna.

Charlotta von Schultz



Kärt barn...


Arbetsstation är det traditionella namnet för en dator som använder operativsystemet Unix eller någon Unixdialekt.

Ett annat populärt smeknamn är Unixstation, Unixmaskin eller Sunstation - Sun är marknadens största leverantör av arbetsstationer. Numera döps faktiskt även persondatorer till arbetsstationer för att visa att PC-tillverkaren tagit upp kampen mot Unixjättarna.

På persondatorsidan finns i princip operativsystemen DOS och Windows om man ser till datorstödd elektronikkonstruktion. Windows finns med slutbeteckning 3- punkt-någonting, 95 samt NT.

Det är främst Windows NT som tävlar med Unix. NT-varianten har exempelvis bättre datasäkerhet och systemfunktioner jämfört med 95-an. Risken för krascher är dessutom betydligt mindre.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)