JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Med kortsyntes vågar man prova olika arkitekturer
Det finns en hel del intressanta syntesverktyg för hela kretskort. Men de är dyra och löser oftast bara delproblem. Företagen Omniview och Savantage är dock värda att hålla ögonen på.

Idag skapar konstruktörerna sina funktioner med hjälp av hårdvarubeskrivande språk eller scheman. Alltför ofta lämnas dessa bara över till en layoutingenjör som ska försöka förverkliga funktionerna i form av ett kretskort. Denne gör några försök och skickar sedan tillbaka skapelsen till konstruktören, med krav på diverse ändringar.

Varv efter varv brukar denna process gå, och givetvis tar den tid. Men det finns idag ett flertal verktyg som försöker överbrygga det här gapet mellan funktionell och fysisk konstruktion. Under samlingsnamnet syntesverktyg för kretskort ryms hjälpmedel som vart och ett löser problemen med signalintegritet, termiska egenskaper, analys av EMI eller radiogränssnitt.

De tråkiga nyheterna är att många av dessa verktyg är dyra och saknar bra kopplingar till andra verktyg. Och det är långt kvar till det kompletta syntesverktyget som utifrån en beskrivning på hög nivå genererar ett produktionsunderlag för hela system, med färdiga testmönster och komponentlistor.



Prova olika arkitekturer


I höstas visades ett ambitiöst försök att ta ett bredare grepp. Då lanserade det relativt okända företaget Omniview verktyget Fidelity, som utifrån ett blockdiagram med processor, minne och portar samt en lista med önskemål och krav kan alstra detaljerade scheman på komponentnivå plus syntetiserbar VHDL-kod för asicar eller programmerbara kretsar.

Den stora poängen är att verktyget ger möjlighet att snabbt utvärdera olika arkitekturer. Genom att modifiera listorna med önskemål och krav kan konstruktören få fram flera detaljerade förslag på lösningar, kompletta med komponentlistor och kostnader angivna.

Företaget Unicad har försökt lösa samma problemställning med sitt verktyg Synthesolve, lanserat i somras. Det verktyget kombinerar automatisk placering och ledningsdragning med utförliga analyser av elektriska, termiska och mekaniska egenskaper.

I likhet med Fidelity ger Synthesolve konstruktören möjlighet att prova olika arkitekturer för att ta reda på vad en ändring ger för resultat. En av skillnaderna är att Synthesolve bygger mer på konstruktionsregler. Verktyget börjar inte heller från en lika hög nivå.



De stora hänger med


De stora verktygsleverantörerna Cadence och Mentor hänger givetvis också på denna utveckling. En fördel med de stora är att verktygen är bättre integrerade i konstruktionsmiljön, vilket underlättar kopplingarna till andra verktyg.

Pionjären på området är dock utan tvekan Harris EDA. Verktyget EDA Navigator var ett av de första som lyfte fram den fysiska konstruktionen - komponentval, placering och ledningsdragning - till början av konstruktionprocessen. Med EDA Navigator kan konstruktören göra egna avvägningar, men också låta verktyget automatiskt hantera elektriska och termiska egenskaper eller förmåga att dra ledningar. Harris har väl beprövade kopplingar till Viewlogics inmatnings- och konstruktionsprogram.

Adam Edström

Fidelity säljs av Lagercrantz Kontest. Synthesolve säljs av ISS. Harris säljs av Gateline.



Det breda greppet från Texas


I Austin, Texas ligger Savantage, en avknoppare från forskningskonsortiet MCC. Savantage har tagit ett av branschens bredare grepp på systemsyntesområdet. Programmet Savansys klarar samtidigt hierarkisk uppdelning av konstruktionen, analys av kostnad mot prestanda och avvägningar mellan olika tekniker och komponenter. För implementationen finns kopplingar till Mentors och Cadence verktyg.

Analysen görs på sex olika sätt. Man använder indata från komponentbibliotek och databaser, samt av användaren definierade partitioneringar, krav och teknikval. Ut kommer en uppskattning av kostnad och prestanda uttryckt som storlek och vikt samt elektriska och termiska egenskaper.

Savantage nås via Internet på adressen http://www.savantage.com.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)