JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trådlös teknik kopplar samman maskinparken

Svenska Wireless Solutions är först med en trådlös tillämpning för fjärrstyrning av processer inom industrin. Tekniken väntas ge stora kostnadsbesparingar för industrin framöver.


De flesta tillverkande företag måste kontinuerligt flytta om och utöka sin maskinpark. Det medför att man ständigt också måste dra ny kabel för att anpassa mätningen och övervakningen till processen. Något som både är dyrt och tar tid.

En trådlös kommunikationslösning kan däremot kraftigt minska behovet av ny kabeldragning vid en ommöblering i maskinparken. Samtidigt ökar flexibiliteten genom att en sensor snabbt kan flyttas till en ny mätpunkt. På automationsmässan Interkama i Tyskland - som gick av stapeln i slutat av oktober - visade Wireless Solutions tillsammans med ABB Automation Products en trådlös givare som visar hur tekniken kan användas för temperaturmätning.

- Än så länge är det en prototyplösning men vi kommer förmodligen att använda den som grund för en vidareutveckling inom ramen för vår satsning på industriell IT, säger Mikael Rudin på ABB Automation Products.

Det trådlösa accessnätet integrerar olika produktionssystem med styrsystemet samtidigt som det ersätter alla fältbussar.

Lösningen bygger på Wireless Solutions system, kallat HomeWave 200, som bland annat Ericsson använder som trådlöst LAN till sin ebox.

Ebox är en hemmaserver som kan kopplas mot tele-, kabelnätet eller ISDN och fungera som hemmets gränssnitt mot yttervärlden. Med systemet inkopplat går det att exempelvis styra elmätare, säkerhetslarm och brandlarm från en dator. Principen är densamma för ABBs industrilösning, fast den kontrollerar istället maskiner och tillverkningsprocesser.



Når upp till 1 km

Räckvidden för HomeWave 200 är ungefär hundra meter inomhus och upp till tusen meter utomhus. Alltså betydligt längre än för Bluetooth. Den långa räckvidden förklaras med att systemet använder en frekvens mellan 433,05 MHz och 434,79 MHz samt en kanalbandbredd på 15 kHz. Det kan jämföras med Bluetooth som använder frekvensen 2,4 GHz samt bandbredden 1 MHz.

Dataöverföringshastigheten för HomeWave 200 är 10 kbit/s, medan modulationstekniken är den samma som för Bluetooth. Det innebär att signalen slumpmässigt hoppar mellan 70 kanaler; allt för att störningar och avbrott ska undvikas. Systemet stödjer Windows, Java och JES (Suns plattform för hemmaservrar) samtidigt som det även är öppet att använda för den som vill.

- Marknadspotentialen för oss är enorm eftersom det finns så många användningsområden för trådlös kommunikation, säger Pär Bergsten, vd på Wireless Solutions.

- För närvarande för vi diskussioner med flera svenska och internationella företag om utveckling av helt nya lösningar. En av våra styrkor är att vi har kompetens att utveckla trådlösa system på flera olika plattformar, som till exempel WLAN 802.11, Bluetooth, Dect, GSM och andra öppna standarder.



Ska utveckla smart telefon


Affärsidén är att utveckla produkter på eget initiativ eller i samarbete med kunder. Företaget arbetar bland annat med Celsius. Tillsammans har man utvecklat ett trådlöst internkommunikationssystem för flygvapnet där 15 personer kan tala med varandra i vanlig samtalston, trots ett omgivande buller på 130 dB.

Nyligen har Wireless Solutions dessutom inlett ett samarbete med ett stort halvledarföretag. Tillsammans ska de utveckla asicar och produkter för ett 11 Mbps WLAN som följer den nya standarden 802.11b. Under nästa år kommer Wireless Solution även att utveckla ett trådlöst LAN för standarden HiperLAN 2, som har en dataöverföringshastighet på 54 Mbit/s.

Wireless Solutions satsar dock inte bara på hem-, kontors- och industritillämpningar. Pär Bergsten avslöjar att det också finns planer på att utveckla en mobiltelefon under nästa år.

- Det är inte riktigt klart än men tanken är att vi ska göra en så kallad "GSM- smartphone" som ska kunna surfa på Internet med oöverträffad dataöverföringshastighet. Den ska även ha Bluetooth inbyggt, säger han.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)