Java - ett programspråk för distribuerad databehandling
•
Av: Redaktionen
Java är ett programspråk som lämpar sig väl för distribuerad databehandling. En del av programmet kan exekveras i en avlägsen server och en del lokalt i klienten. På så vis kan varje maskin utnyttjas för att göra det den är bäst på.
Javakoden kompileras inte till maskinkod, som är specifik för en viss maskin, utan till så kallad byte-kod. Bytekoden består av ett antal operationer som en Javatolk i målmaskinen tolkar när programmet körs. Varje Javaoperation översätts i realtid vid körningen till ett antal mikroinstruktioner som är specifika för den aktuella processorn.
Detta slöar visserligen ned programexekveringen men samtidigt blir alla Javaprogram portabla. Det räcker med att målmaskinen har en Javatolk i sig.
För programmeraren liknar Java programspråken C och C++, men Sun har infört en del begränsningar för att öka säkerheten. Genom att ta bort begreppet pekare slipper man det vanligaste felet i C/C++-program - pekare som pekar fel. En annan säkerhetsfunktion är att användaren lokalt kan bestämma vilka typer av operationer ett nedladdat Javaprogram får utföra. På så vis kan man skydda sig mot virus.
Att Java fungerar kan man bevittna på National Semiconductors hemsida (www.natsemi. com). Där finns ett sökverktyg baserat på Java.