De bromerade flamskyddsmedlen som ingår i mönsterkort har visat sig hamna i avloppsvattnet när elektronikutrustning skrotas.
Mätningar som Stockholm Vatten genomfört på slammet i tre stora reningsverk har oroande höga halter av miljögiftet, uppger Dagens Eko. Rötslammet används som gödningsmedel, men efter larm från cancerläkare och miljögiftsforskare stoppar LRF användningen.
Jan Eksvärd, miljöhandläggare vid LRF, säger att stoppet gäller tills LRF har fått klarhet i om halterna av flamskyddsmedel har ökat, och hur det i så fall påverkar människor och miljö. Ett förslag från Kemikalieinspektionen om att fasa ut två grupper av bromerade flamskyddsmedel är just nu ute på remiss.
Docent Göran Petersson på Chalmers föreslår enligt TT att slammet eldas upp, exempelvis i kraftvärmeverk med rökgaskondensering. Då förstörs nämligen de värsta miljögifterna, medan fosfor - som är en ändlig resurs - finns kvar i askan och kan användas.
Forskarna på Chalmers säger att problemet med slammet är det oöverblickbara antalet kända och okända ämnen, som kan ha samverkande effekter. Elektronikåtervinningsföretagen behöver också hitta effektivare metoder för att förhindra att ämnen från mönsterkorten kommer ut i naturen.
Det pågår forskning för att hitta ämnen som kan ersätta brom i flamskyddsmedel. På Ericssons Mönsterkortcenter i Kumla tror man att det går att hitta andra mindre miljöfarliga ämnen men idag är bromerade flamskyddsmedel det enda som finns att tillgå.
Miljöpartiets språkrör Birger Schlaug har gjort ärendet till en riksdagsfråga och menar att miljöminister Kjell Larsson bör se till att bromerade flamskyddsmedel avvecklas inom fem år. Miljöministern menar att arbetet måste göras internationellt och har lovat att driva frågan i EU.