JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Välj och vraka bland IP-block

Om man finge provsmaka kakan först så visste man om det är värt att köpa ingredienserna. Ungefär så tänker sig Sonics att deras webbsajt Socworks ska fungera för konstruktörer som bygger system-på-kisel.
Den mest spektakulära presskonferensen under Dac-veckan stod IP-leverantören Sonics för.

På B.B. Kings Blues Club framträdde marknadschefen Edward Smith på scenen. Med trummor, bas och kompgitarr förklarade han hur den nya produkten Socworks.com fungerar. När han sedan rev av ett gitarrsolo och visade prov på sångtalang kan man misstänka att en gammal pojkdröm gick i uppfyllelse.

Att Socworks blir lika framgångsrik som B.B. King är knappast troligt. Men den sticker helt klart ut i floran av konstruktionstjänster över Internet.

Det hela handlar om en webbaserad interaktiv konstruktionsmiljö där konstruktören av system-på-kisel kan hitta byggstenar, så kallade IP-block (Intellectual Property) samt utforska och utvärdera sin system-på-kisel-arkitektur på ett tidigt stadium. "Try before you buy" lyder slagordet.

När man som konstruktör kommer till sajten visas en sökbar katalog med IP-block samt en uppsättning tillämpningsplattformar, vilka man utgår ifrån. Plattformarna kan exempelvis vara konfigurerade för ATM, telefoni över Internet (Voice over IP), digital-tv, skrivare eller mobiltelefoni.

På den egna webbläsaren modifieras sedan en av plattformarna efter önskemål om funktioner och krav på uppförande med Soccreator, Sonics eget verktyg. Plattformarna och IP-byggstenarna representeras grafiskt på skärmen, vilket döljer den bakomliggande programkoden och medger direkt åtkomst av IP-blocken, eftersom inga överenskommelser om skydd av källkod behöver upprättas.

Konstruktören kan också lägga in sin egen stimuli för att undersöka specifika systemangelägenheter innan simuleringen tar vid, exempelvis med Modelsim från Model Technology.

Sonics har hittills samlat ett tjugotal IP-leverantörer, konstruktionskonsulter, verktygsleverantörer och kiseltillverkare under Socworks paraply. Företag som Cadence, Mentor och Synopsys är representerade från EDA-sidan, medan Mips Technologies är den mest namnkunniga tillverkaren av processorkärnor samt Lexra, en intressant men i Europa ännu ej introducerad mikroprocessortillverkare. TSMC är den största kiseltillverkaren.

TSMC är också involverad i framtagandet av tillämpningsplattformarna. De baserar sig på TSMCs 0,18 och 0,15 µm-processer och kommer att presentera IP-kärnor från medlemmar av TSMC:s Design Service Alliance (DSA), vilken inkluderar flera av de stora leverantörerna.

Ett argument för styrkan i Socworks som Sonics lyfter fram är att konstruktören har större möjligheter att slutföra sitt SoC-projekt i tid och enligt specifikation eftersom hon använt ett aktuellt IP-block från en potentiell leverantör som om det vore hennes eget.

När konstruktören har validerat systemet erbjuder sig Socworks att lämna in en beställning till leverantörer representerade i konstruktionen, alternativt upprätta en dialog via epost. Socworks kan också skicka en konfigurationsfil till någon konstruktionskonsult som implementerar konstruktionen.

Socworks vilar på två tekniska innovationer från Sonics, i form av Silicon Backplane och Open Core Protocol.

Silicon Backplane är själv en IP-kärna. Det är en kommunikationsstruktur som ligger på chipset och hanterar alla data-, kontroll- och testflöden. Strukturen kan separera kommunikation från beräkning, vilket gör att varje IP-kärnas anslutningspunkt kan väljas oberoende för att på bästa sätt tillmötesgå tilllämpningens krav på funktion och minimal kiselarea.

Open Core Protocol (OCP) är ett bussoberoende konfigurerbart gränssnitt mellan IP-kärnor och delkommunikationssystem på chipset. Konstruktören väljer bara de signaler och egenskaper från OCP som behövs för att möta alla krav på data-, kontroll- och testsignaler från en IP-kärna.

Socworks.com finns på Internet i augusti. Ett konstruktionsbesök på sajten kommer att vara gratis. Det finns heller inget krav på att man måste köpa någon av de IP-kärnor man använder i sitt system.

Sonics finansierar sajten bland annat genom licenser för Silicon Backplane, prenumerationsavgifter från samarbetspartners och avgifter för sponsrat innehåll. Sonics förhoppning är att Socworks i förlängningen ska kunna fungera som ett slags logistikverktyg för system-på-kisel.


Stefan Hultquist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)