JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inga godkända Bluetoothtester ännu

Frånvaron av gemensamma Blutoothtester kan orsaka problem. I väntan på dessa tar nämligen företagen fram egna testar så att de kan lansera tidiga produkter.
Det angelägnaste diskussionsämnet under dagarna i Monte Carlo var vikten av att olika produkter kan kommunicera problemfritt med varann, så kallad interoperabilitet.

Trots detta har SIG, Bluetooth Special Interest Group ännu inte godkänt några gemensamma, standardiserade testerverktyg. I dag försöker företagen istället med egna tester uppfylla de krav på funktion och interoperabilitet som anges i Bluetooth-specifikationen 1.0, vilket är ett krav för att produkter ska kunna bli godkända inom Bluetooth. Testernas utformning är under bearbetning. Ericsson Mobile Communications står för en stor del av arbetet med att ta fram testerna tillsammans med andra företag, som exempelvis kvalitetsprövningsföretaget 7-layers.

Dietmar Weber på 7-layers förväntar sig att RF-testerna kommer att kunna godkännas av SIG i år. När det gäller protokoll- och applikationstesterna kommer det att dröja ytterligare minst ett år.

- Visst är det ett problem att det dröjer med godkännandet av testernas utformning, speciellt för de företag som vill komma ut tidigt med produkter på marknaden, säger han.

- Inte minst saknar vi användandet av en gemensam programvara idag. Det är något som kommer att definieras i de standardiserade testerna.

Andra företag i kvalitetsprövningsbranschen tror att bristen på gemensamma test kan påverka produktutvecklingen. Risken är att leveranserna dröjer eftersom företaget vill veta mer definitivt hur testerna kommer att se ut innan de satsar fullt ut.

Under tiden som branschen väntar på att testerna utformas och utvärderas använder man andra metoder för att följa standardens krav. Företag testar bland annat sina kommande produkter mot en så kallad blue unit, eller testreferens, som anses kunna representera tillräckligt funktionella Bluetooth-egenskaper. Ericssons utvecklingskit är i praktiken den testreferens som används i dag.

Branschen försöker också att köra mer omfattande interoperabilitetstester där man träffas och testar en mängd olika produkter mot varandra. Många tror att testreferenserna kommer att försvinna när tester och testverktyg väl är framtagna och godkända, medan interoperabilitetstester kommer att leva kvar som en handgriplig kontroll att produkter verkligen kan kommunicera.

Ericssons nya mobiltelefoner T36 och R520 har testats internt av Ericsson med hjälp av deras testreferens och testverktyg och släpps ut som certifierade Bluetoothprodukter på marknaden senare i år. Att vara först kan dock innebära problem.

- Visst finns det en risk för problem med interoperabilitet mellan de produkter som testas och godkänns idag och de som kommer att godkännas enligt de standardiserade testerna.

- Men sådana risker finns alltid med produkter som måste följa en viss standard, och speciellt i början, säger Göran Svennarp, teknisk marknadsförare på Ericsson Mobile Communications.

Men Ericsson Mobile Communications har kanske inte så mycket att oroa sig för, med tanke på att företaget har en framträdande roll framtagningen av testerna och dessutom har konstruerat en av de blue units som används mest idag.

Jeremy Hendy på Cadence Design Systems varnar dock för risken att de eventuella fel som finnas i dagens blue units kan bli en standard för de produkter som godkänns idag.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)