JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linux och Java för inbyggnad i fokus

Efter flera år präglad av undanskymd tillvaro ökar nu intresset för den brittiska mässan Embedded Systems Show UK. Fler och rätt folk visade sig i år på mässgolvet. Trots storsatsningar från Microsoft och Windriver riktades mycket av uppmärksamheten mot Linux för inbyggnad och realtid.
Mässan, som främst riktar sig till den brittiska marknaden, är den största och äldsta i landet. Trots det kan den till storleken knappast konkurrera med den flerfaldigt större kusinen, Embedded Systems Show i Tyskland. De flesta utställare verkade överens om att mässan har vuxit; fler företag, mer påkostade montrar och fler besökare fanns att finna i Olympiahallen i London. Däremot kunde man knappast säga att det var trängsel på mässgolvet, det började ganska lovande första dagen för att sedan betydligt tunnas ut den påföljande. Främst spatserade brittiska ingenjörer omkring för att spana in de senaste nyheterna inom det snabbt växande utbudet på området. Företagen verkade ändå vara nöjda med uppslutningen. Många ansåg att mässan, lite klyschartat, präglades av kvalitet istället för kvantitet. Besökarna beskrevs som välorienterade och målmedvetna.
 
Jerry Fidler, styrelseordförande i Windriver tyckte, trots trenden med allt större mässor kring inbyggda system att dessa inte växer i takt med marknaden.
 
- Många företag anser sig inte syssla direkt eller enbart med inbyggnad och kommer därför inte till mässorna, påpekade han.
 
I framtiden tror han att området i stället kommer att splittras upp inom olika tillämpningsområden som exempelvis flyg, automobil, militär och medicin.
 
De stora realtidsoperativsystemföretagen såsom Windriver, QNX, Lynuxworks och svenska Enea OSE Systems var naturligtvis närvarande. Windriver stoltserade med en jättemonter fullkomligt proppad med medarbetare, kanske för att visa företagets ökade omfattning efter senaste årets uppköp av bland andra Integrated Systems.
 
även Microsoft hade en imponerande monter där det jobbades hårt för att lansera den nya versionen 3.0 av den egna realtidsvarianten Windows CE med tillhörande utvecklingsverktyg. Svenska företag var representerade med välkända namn inom branschen, förutom Enea OSE Systems även IAR Systems, Nohau och Telelogic.
 
Många av besökarna verkade ändå främst vara där för att lyssna på seminarierna, som hade tagit fasta på nyckelord som tillgänglighet och tillförlitlighet inom realtidsvärlden. Java stod även i fokus. Mässan kunde erbjuda ett tvådagarsseminarium enbart om Java för inbyggnad och realtid.
 
Mässan präglades av ett allmänt intresse kring Linux för inbyggnad. Linux-företag som Lineo och Lynuxworks var närvarande med stora, välbesökta montrar. även andra företag som QNX och Motorola berörde Linux möjligheter inom inbyggnad, vilket inte alla företag inom RTOS-branschen verkade anse vara lika angeläget
 
att diskutera. Under ett seminarieblock som tillägnats enbart Linux diskuterades även anpassningar av operativsystemet till realtidsförhållanden. Kundchef Ian Hartley vid Telelogics monter berättade att
 
de fått många förfrågningar om möjligheterna att använda deras utvecklingsverktyg i Linux-miljö. Kampen mellan de olika operativsystemen för inbyggnad har bara börjat.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)