Jerry Fidler, styrelseordförande i Windriver tyckte, trots trenden med allt större mässor kring inbyggda system att dessa inte växer i takt med marknaden.
- Många företag anser sig inte syssla direkt eller enbart med inbyggnad och kommer därför inte till mässorna, påpekade han.
I framtiden tror han att området i stället kommer att splittras upp inom olika tillämpningsområden som exempelvis flyg, automobil, militär och medicin.
De stora realtidsoperativsystemföretagen såsom Windriver, QNX, Lynuxworks och svenska Enea OSE Systems var naturligtvis närvarande. Windriver stoltserade med en jättemonter fullkomligt proppad med medarbetare, kanske för att visa företagets ökade omfattning efter senaste årets uppköp av bland andra Integrated Systems.
även Microsoft hade en imponerande monter där det jobbades hårt för att lansera den nya versionen 3.0 av den egna realtidsvarianten Windows CE med tillhörande utvecklingsverktyg. Svenska företag var representerade med välkända namn inom branschen, förutom Enea OSE Systems även IAR Systems, Nohau och Telelogic.
Många av besökarna verkade ändå främst vara där för att lyssna på seminarierna, som hade tagit fasta på nyckelord som tillgänglighet och tillförlitlighet inom realtidsvärlden. Java stod även i fokus. Mässan kunde erbjuda ett tvådagarsseminarium enbart om Java för inbyggnad och realtid.
Mässan präglades av ett allmänt intresse kring Linux för inbyggnad. Linux-företag som Lineo och Lynuxworks var närvarande med stora, välbesökta montrar. även andra företag som QNX och Motorola berörde Linux möjligheter inom inbyggnad, vilket inte alla företag inom RTOS-branschen verkade anse vara lika angeläget
att diskutera. Under ett seminarieblock som tillägnats enbart Linux diskuterades även anpassningar av operativsystemet till realtidsförhållanden. Kundchef Ian Hartley vid Telelogics monter berättade att
de fått många förfrågningar om möjligheterna att använda deras utvecklingsverktyg i Linux-miljö. Kampen mellan de olika operativsystemen för inbyggnad har bara börjat.
Lisa Ringström