JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utvidgad Linuxkärna anpassas efter realtidskraven

Timesys satsar på att föra Linux ett steg längre inom realtidstilllämpning. Nu lanseras en ny realtidsvariant av operativsystemet, TimeSys Linux/RT 1.0, som bygger på en utvidgning av Linux-kärnan. Den kan anpassas efter hur höga realtidskrav som ställs på systemet.
Linux har blivit ett av de snabbast växande operativsystemen för inbyggnad. När det gäller realtid har däremot utvecklingen låtit vänta på sig, då Linux inte främst konstruerades för att kunna skapa fasta, tillförlitliga svarstider. Hittills har problemet oftast lösts genom att addera ett realtidsoperativsystemlager, som inte är av Linuxtyp, mellan Linux och hårdvaran. TimeSys Linux/RT 1.0 påstås vara den första lösningen som totalt baserar sig på en utvidgning av Linuxkärnan för att kunna skapa tillförlitlig realtidsrespons.
 
- Genom att bygga ut kärnan kan användarna fortsätta dra fördel av Linux speciella egenskaper samtidigt som de kan arbeta i realtid, säger Raj Rajkumar, styrelseordförande och en av grundarna av Timesys.
 
Timesys har skapat ett antal realtidsanpassade delar som inom Linux/RT kan sättas ihop på olika sätt för att få realtidsegenskaper. De erbjuds i två olika grundkombinationer beroende på hur man vill använda operativsystemet.
 
Den ena kombinationen erbjuder bättre realtidsegenskaper med hjälp av en kompletterande realtidskärna, men i gengäld reduceras Linuxprestandan (kombination A), den andra kombinationen har full tillgång till den öppna källkoden och övriga Linuxegenskaper, och erbjuder realtidsegenskaper från ett realtidsapplikationsgränssnitt när det behövs (kombination B). De olika alternativen bygger på laddningsbara kärnmoduler, LKM. De är objektmoduler som kan installeras eller tas bort från kärnan under drift.
 
För att uppnå högsta möjliga realtidsegenskaper (alternativ A) har den vanliga Linuxkärnan kompletterats av en resurskärna. Den är utvecklad vid Carneige Mellon-universitetet i Pittsburgh och är en kärnmodul som ersätter en del av Linuxkärnan med realtidsfunktioner. Bland annat stöder den prioritet-baserad schemaläggning och ärvd prioritet för att kunna garantera fasta svarstider.
 
Resurskärnan stöder även högupplösande timrar och klockor samt en temporär brandvägg som möjliggör för tillämpningar att reservera processorkapacitet för att säkerställa tillgänglighet och prioritet. Linuxkärnan innehåller dessutom RED, robust embedded Linux, för att stödja system- och användarhändelseregistrering.
 
För att behålla högsta möjliga flexibilitet inom Linux (alternativ B) används ett realtidsapplikationsgränssnitt, RTAI. Det arbetar direkt med den underliggande hårdvaran och aktiveras vid realtidsanvändning.
 
Det gör det möjligt för Linux-kärnan att ta kontroll i situationer som har lägre realtidskrav. Därmed kan egenskaper som exempelvis öppen källkod behållas. RTAI erbjuder prioritetbaserad schemaläggning, meddelandeköer och synkronisering.
 
Programkoden kan laddas ner kostnadsfritt från nätet och kan även beställas i avgiftsbelagda servicepaket där installation och support ingår.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)