Framför allt är tekniken intressant för bärbar utrustning eftersom skärmbilden är stabil även när den pålagda spänningen stängs av. Och om de baseras på tillräckligt kraftigt reflekterande substrat behöver de inte belysas bakifrån. Därmed lovar elektroforesskärmar att bli betydligt mer energisnåla än dagens skärmar. Forskare vid IBMs Almaden Labs visade exempelvis upp sin nyligen omarbetade elektroforesbaserade skärmteknik, som är avsedd för bärbara datorer.
Energiåtervinning är knappast något som vanligtvis förknippas med skärmar. Men eftersom stora plasmaskärmar slukar en hel del energi demonstrerade forskare från ST Microelectronics hur man åtminstone delvis kan återvinna den energin. Tekniken innebär att upp till 80 procent av den energi som normalt försvinner kan återvinnas.
Fältemissionsskärmar är ett energisnålare alternativ till plasmaskärmar och jakten på det optimalt fältemitterande materialet fortsätter. Nanotuber av kol är en av favoriterna, fyra forskarlag från Korea och Taiwan presenterade skärmar baserade på sådana. Samsung har exempelvis byggt en 9 tums fullfärgsskärm av nanotuber med så god bildkvalitet att forskarna snart tror sig kunna skala upp tekniken till större skärmar.
Gittan Cedervall