JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Regeringen röjer i statens forskningssnår
Regeringen vill samordna statens finansiering av elektronikforskningen. Den ambitionen får beröm från elektronikhåll, även om förändringarna inte förväntas bli så stora.
Färre finansiärer av elektronikforskningen kan bli en av de mest märkbara följderna av den omorganisation som föreslås för svensk forskning i regeringens nya forskningsproposition. Elektroniktidningen möter mest positiva reaktioner, även om inte anslagen tycks ändras nämnvärt.

De tidigare forskningsråden för naturvetenskap, humaniora-samhällsvetenskap, medicin och teknik slås samman till ett gemensamt råd, Vetenskapsrådet, som årligen ska fördela två miljarder kronor.

Men då ska man komma ihåg att av de offentliga forskningspengarna till elektroniken kommer idag mindre än en tiondel från det hållet. Den största delen kommer från Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, som ligger utanför statsbudgeten och inte berörs av forskningspropositionen.

Nutek tudelas

I propositionen föreslås också att Nutek styckas upp i två delar. Teknikverksamheten, till vilken forskningsstödet har hört, går upp i vad som troligen får namnet Verket för innovationssystem, Vinnova. Den andra delen av Nutek blir till en myndighet för företagsutveckling, som möjligen får behålla namnet Nutek.

Sven-Ingmar Ragnarsson på Nutek har svårt att exakt säga på vilket sätt propositionen påverkar elektronikområdet, men säger ändå att det definitivt kommer att stärkas tack vare regeringens förslag.

- Jag tror att de förändringar som görs är rätt. Kontakten med företagsmyndigheten riskerar att bli svagare, men samtidigt kommer den forskningsinriktade myndigheten att ha en mer livaktig kontaktyta mot exempelvis SSF och Vetenskapsrådet, säger Sven-Ingmar Ragnarsson.

Han tycker att propositionen är väl genomtänkt.

- Vi har omorganiserats vart och vartannat år, så det är väl bara att hoppas att det blir lite stabilare nu. I princip är det rätt väg man tar, med minskat antal finansiärer, jämfört den snårskog som varit hittills.

Anders Sjölund på Stiftelsen för strategisk forskning är också avvaktande positiv.

- Det finns en viljeinriktning för Vinnova, men samtidigt inga nya friska pengar, säger han.

Syftet med den nya organisationen är att underlätta kraftsamlingar runt vad som kallas strategiska områden, vilket Anders Sjölund ser som positivt även för mikroelektroniken. Samtidigt menar han att Sverige riskerar att halka efter ifall inte mer resurser satsas på till exempel renrum.

Anders Marcelius på verkstadsindustrierna är också positiv till helheten, men gör en invändning mot det nya Vetenskapsrådet.

- Sett ur vår synvinkel anser jag att det blir väldigt forskarstyrt. Det borde ha mer kontakt med branschen. Nu blir det forskare som anslår medel till projekt, som genomför dem och sedan utvärderar dem. Det blir lite väl introvert, säger han.

Per Ola Eriksson, nuvarande generaldirektör för Nutek, får motsvarande titel på den del av Nutek som ska omvandlas till en myndighet för företagsutveckling.

Text: Kenny Stolpe
Copyright Elektroniktidningen
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)