JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gemenskap på mässan

Genom Internet kan användare ta aktiv del i utvecklingsarbetet

I år gick den europeisk mässan Embedded Systems Conference av stapeln i holländska Maastricht den 7-9 november. Ledmotivet var inbyggda system med tonvikt på inbyggt Internet.
Webben är ett utmärkt verktyg för att samla kreativa människor från jordens alla hörn och bygga upp en virtuell gemenskap. Har man varit med och byggt någonting själv så får man en stark lojalitet mot gruppen och gruppens resultat.

Detta har flera organisationer och företag upptäckt. Metoden används både för vidareutveckling och för att bygga kundlojalitet.

Branschorganisationen Infiniband har gjort så. Representanter därfrån deltog på Embedded Systems Conference för att presentera sin nysläppta version 1.0 av specifikationen för standarden Infiniband. Specifikationen går att ladda ner från organisationens hemsida, gratis för medlemmar.

Sedan startskottet i oktober 1999 har organisationens medlemmar kunnat ladda ner senaste versionen från webben. Det har gjort att alla inblandade kunnat ta aktiv del under hela utvecklingsarbetet. När version 0.9 presenterades i juni i år var den så gott som klar.

Infiniband kommer att ge i första hand serversystem IO-länkar med bandbredder på mellan 500 Mbyte/sekund och 6 Gbyte/sekund.

- Om ni inte engagerat er i Infiniband och hur det påverkar er: gör det nu!

Det säger Mark B. Tellez från Compaq och Allyson Klein från Intel, representanter för två av de cirka tvåhundra företag som ingår i organisationen.

Vinn en sprillans BMW

Infiniband hanterar distribuerad IO, men det krävs specifikationer även för lokal IO med bussar som PCI och PCI-X.

I en dator finns många PCI-kretsar och tilläggskort. PCI-SIG heter branschorganisationen som ser till att alla dessa produkter verkligen kan fungera tillsammans. PCI-SIG är som bäst i farten med att baka samman busstandarderna PCI 2.2 och PCI-X i specifikationen PCI 3.0.

För att nå ett färdigt PCI 3.0 krävs en brygga mellan PCI och PCI-X, eftersom PCI inte tål 5V. Bussen måste ha olika uttag för olika spänningar.

De 940 medlemsföretagen kommer åt de senaste versionerna av specifikationer på PCI-SIG:s hemsida. Det finns även gemensamma workshops, teknikseminarier och nyhetsrapportering för den som ingår i PCI-SIG-gemenskapen. Ordförande Roger Tipley gjorde ett blixtsnabbt gästbesök på ESC för att meddela att PCI 3.0 beräknas vara färdigt första kvartalet 2001.

Espial, ett kanadensiskt företag som specialiserat sig på infrastruktur för internetbaserade system, har tagit ett lite annorlunda grepp och byggt upp ett virtuellt samhälle för javautvecklare på webben.

Devicetop.com heter sajten, där javautvecklare frestas med "the smart device app contest". Vinnande bidrag kan vara en tillämpning för digital-tv, för handdator, för bilen, kort sagt för valfri enhet med internetkoppling.

- Smartaste javatillämpningen för inbyggda system vinner en 2000 BMW Z3 Roadster (2.5), säger Mal Raddalgoda på Espial.
Mal Raddalgoda från Espial.

Nu gäller det inte bara att slänga ihop en smart tillämpning och ladda upp den. Devicetop.com är en portal med utvecklingsverktyg, handböcker, diskussionsforum och nyhetstjänster för utvecklare. Där kan de utbyta kod och besvara varandras frågor. Förutom en klatschig tillämpning förväntas vinnaren ha bidragit till det gemensamma erfarenhetsutbytet i portalen. Det är medlemmarna som röstar för att nominera de kandidater som juryn sedan har att välja bland.

- Sedan sitter vi med famnen full av demonstrationsfärdiga javatilllämpningar för inbyggda system. Allt till priset av en enda, ynka BMW, myser Mal Raddalgoda.

En helt okej utvecklingskostnad, och då har man ändå inte räknat på den enorma vinsten i form av 4 000 Espial-trogna utvecklare.


Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)