JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. System på kisel för åttabitarsbehov

Cypress lanserar Psoc, Programmable system on a chip, en rad kretsar med 8-bitarskärna, minne och såväl analoga som digitala periferienheter. Allt uppbackat av utvecklingsverktyg.
De programmerbara systemkretsarna Psoc från Cypress Microsystems kan liknas vid ett slags system-på-kisel i lightversion. De innehåller en 8-bitars processorkärna, flashminne och SRAM, och konstruktören har dessutom en rad analoga och digitala periferifunktioner att välja mellan.

Tanken är att ge konstruktörer av 8-bitars styrsystem ett nytt alternativ, som pris-, prestanda- och komplexitetsmässigt kan konkurrera med såväl programmerbar logik som system baserade på diskreta komponenter. En begränsning ligger dock i klockhastigheten - de första kretsarna kan som högst klockas i tämligen måttliga 24 MHz.

En stor del av nytänkandet ligger i periferifunktionerna, som kallas Psoc-block med Cypress terminologi. Bland de digitala blocken finns räknare, timrar, seriella sändare och mottagare samt pseudoslumptalsgenerator. De analoga, som i princip består av programmerbara operationsförstärkare, finns som AD- och DA-omvandlare, samt diverse filter och förstärkare.

Alla Psoc-block kan kopplas parallellt och seriellt. Exempelvis kan en 16-bitars timer skapas av två parallellkopplade 8-bitars timerblock, och en 11-bitars DA-omvandlare kan skapas av två parallellkopplade 6-bitars DA-omvandlarblock. Blocken är "hårda", det vill säga färdigutvecklade ner på transistornivå.

Med det tillhörande verktyget Device Editor kan konstruktören, något kortfattat, välja ut de periferifunktioner som önskas, koppla dem till processorkärnan och därefter välja krets beroende på hur mycket minne som behövs. Kretsarna är dynamiskt omkonfigurerbara, vilket innebär att de olika blocken kan dela på användningen av minnen och andra resurser. Till verktygen hör också kompilator, assemblerare, debugger och emulator.

En av hemligheterna bakom Psoc är Cypress egenutvecklade processteknik, kallad Sonos, Silicon Oxide Nitride Oxide Silicon. Det är en flashprocess, och kretsarna kan ha upp till 16 kbyte flashminne i sig. All programvara ligger i flashminne, det finns alltså inget ROM. Flashminnet kan även konfigureras till att emulera RAM.

Enligt företaget ger denna process programmerbara, elektriskt raderbara strukturer till en låg kostnad. Företaget använder samma process till kretsar som exempelvis frekvensgeneratorer, USB-styrkretsar och andra kommunikationsstyrkretsar.

Psoc-kretsarna kan levereras i flera kapslar. Den enklaste finns i 8-bens DIP, och i första vändan kommer de även i 20 och 28-bens SOIC och SSOP samt 48-bens DIP, SSOP och TQFP. Prismässigt ligger de mellan cirka 20 och 40 kronor per styck i kvantiteter om 1000. Provexemplar och verktyg finns tillgängliga, medan volymproduktionen sätter igång i början av nästa år.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)