JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optillion drar in en halv miljard

Med en halv miljard i nytt riskkapital är bygget av optoföretaget Optillions halvledarfabrik i hamn och finansieringen av verksamheten är tryggad fram till mitten av år 2002.

Optillion startades i december i fjol av professorerna Lars Thylén och Christer Svensson tillsammans med riskkapitalisten Jan Nilsson. Affärsidén är att tillverka billiga optiska sändtagare för 10 Gbit Ethernet.

Runt hälften av de nya pengarna behövs för att bygga en halvledarfabrik. Den ska användas för tillverkning av lasrar och för slutmontering av sändtagarna.

- Vi måste ha en egen fabrik eftersom man inte kan köpa foundrykapacitet för optokomponenter på samma sätt som för CMOS-kretsar, säger Patrik Evaldsson som är vd.

Resten av pengarna går åt till att starta ett försäljningskontor i USA och för att täcka utvecklingskostnaderna.

- Vi räknar med att pengarna ska räcka för att ta fram prototyper, det vill säga till mitten av år 2002.

Det är ungefär samtidigt som standarden för 10 Gbit Ethernet ska spikas och först därefter förväntas marknaden ta ordentlig fart.

De tidigare planerna på att förlägga halvledarfabriken till Elfas gamla lokaler i Solna är skrinlagda. Enligt obekräftade uppgifter fick man inte tillstånd eftersom halvledartillverkning kräver ytterst giftiga och explosiva gaser och den tilltänkta lokalen ligger i tättbebyggt område. Nu sägs Knivsta vara det hetaste alternativet för fabrikens placering, men något beslut är ännu inte fattat.

Optillions sändtagare kombinerar opto-, bipolära- och CMOS-komponenter på ett kiselsubstrat till en enhet som primärt avsedda för stadsnät och förväntas få ett pris på några hundra dollar. Företaget har inte avslöjat särskilt mycket om vilken teknik man ska använda. Fortfarande arbetar men med att utvärdera olika alternativ för lasrar och byggsätt. En tänkbar laser är till exempel KTHs prisbelönta höghastighetslaser.

En nyckelkomponent för att få ner priset är substratet.

- Vi ska använda en kiselbärare och någon sorts V-spår för att koppla ihop optokomponenterna, säger Patrik Evaldsson.

Det man däremot gärna pratar om är marknadsutsikterna.

- Prognoserna spår att det kommer att säljas komponenter till 10 Gbit Ethernet för 30 till 40 miljarder kronor om fyra år. En fjärdedel av det är sändtagare och vi ska ta en betydande del av den marknaden.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)