JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers utvecklar billigare SAR-testare

Att mäta SAR är dyrt idag. På Chalmers utvecklar man en billigare metod.
Eftersom man inte kan göra SAR-mätningar direkt i en levande människas vävnad, har man fått tänka ut andra sätt.
 
Niels Kuster, professor på Tekniska högskolan i Zürich, och hans kollegor var de som först tog fram en metod för att mäta SAR från mobiltelefoner. Deras forskning är grunden för Schmid and Partner Engineering AG (www.speag.com) som nu gör de marknadsledande testarna på området.
 
En skyltdocksliknande docka, kallad Dasy, är delad mitt itu längs ryggraden, och fylld med en vätska vars elektriska egenskaper påminner om hjärnans. Mobiltelefonen placeras intill Dasys öra (hur dockan håller i telefonen kan varieras) och får gå på högsta effekt. Samtidigt förs en liten antenn omkring i huvudet på dockan och mäter effekten i ett antal punkter. På så sätt får man en tredimensionell karta över den absorptionen.
 
Den största effekten får man - inte förvånande - där telefonen ligger an mot huvudet. Sedan avtar den gradvis in i skallen.
 
Alternativ mätmetod
 
Metoden är relativt dyr och nu jobbar Chalmersforskare med att ta fram en alternativ mätmetod. Med den kan man med ganska stor noggrannhet uppskatta SAR-värdet som inte kan mätas direkt.
 
- Jag kan inte berätta mer än så här ännu. Men vår kommersiella produkt ligger inte så långt fram i tiden. Och den blir mycket billigare än den traditionella metoden, säger Per Simon Kildal.
 
Han är professor i antennteknik vid Chalmers. Och trots att han utvecklar en ny mätmetod är han tveksam till att användningen av mobiltelefoner skulle vara någon hälsofara.
 
- Med tanke på hur många som använder telefoner idag så kan faran inte vara stor. Men vill man vara helt säker är bästa sättet att ta ur batteriet, säger han.
 
Han förklarar att beroende på hur man bygger telefonen kan man påverka hur mycket den strålar. Antennen i sig strålar lika mycket
 
åt alla håll. Det gör att inbyggda antenner ofta strålar mindre än andra eftersom telefonen skärmar av.
 
En större telefon skulle kunna skärma av mer än en mindre. Därför är de ständigt krympande telefonerna ett problem i sammanhanget. Men även själva telefonen strålar, så problemet är mer komplext än så. Och byggd på fel sätt kan en telefon med inbyggd antenn stråla lika mycket som en med utvärtes antenn.


Erika Ingvald

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)