JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trio får Nobelpriset i kemi för upptäckten av ledande plast

Plaster fungerar i vanliga fall som isolatorer. Men dopade med rätt ämnen kan de fungera även som ledare. För den upptäckten får de tre forskarna Alan J. Heeger, Alan G. MacDiarmid och Hideki Shirakawa dela på årets Nobelpris i kemi.
Priset får forskarna för sitt arbete med polyacetylen som ledare. 1977 publicerade de tre en artikel där de förklarade hur man med hjälp av dopad polyacetylen kunde få fram en organisk polymer som var ledande. Arbetet inleddes när kemisten Hideki Shirakawa experimenterade med olika sätt att kontrollera syntetiseringen av polyacetylens två isomerer, cis-polyacetylen och trans-polyacetylen. Vid ett experiment tillsattes av misstag tusen gånger mer av den katalysator som användes än vad som var brukligt. Till Hideki Shirakawas förvåning bildades då en tunn silverfärgad hinna på labbkärlets väggar. Samtidigt höll Alan G. MacDiarmid och Alan J. Heeger på med experiment på en metallglänsande film av den oorganiska polymeren svavelnitrid.
 
Efter att ha träffats på en konferens inledde de tre ett forskningssamarbete och upptäckte att joddopad trans-polyacetylens ledningsförmåga är tio miljoner gånger högre än normal polyacetylens. Dopad är polyacetylens ledningsförmåga jämförbar med den i koppar. Odopad är den en halvledare.
 
I dag används elektriskt ledande polymerer i flera kommersiella tillämpningar som till exempel ett polyfen-derivat som används för antistatbehandling av film. Ledande polymerer är billiga att tillverka och industrin hoppas att det snart ska gå att använda i integrerade kretsar och annan elektronik. Redan används polyfenylenvinylen i till exempel mobiltelefonskärmar och polydialkylfluorener i färgskärmar i utvecklingsarbete.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)