JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optillions laserfabrik försenas

Företaget söker tillstånd för tillverkning i Skärholmen

Optillion har bestämt sig för att lägga sin nya halvledarfabrik vid Kungens Kurva i Skärholmen. Det är Svensk Filmindustris gamla studior som nu kan komma att rymma tillverkningen av lasrar för optiska nätverk. Men hanteringen av giftiga och explosiva gaser nära bostäder och affärer kan ge problem med myndighetstillstånden.
Tidigare planerade företaget att sätta upp sin första egna tillverkningslina för lasrar för optiska fibernät i Solna utanför Stockholm, men de planerna har företaget nu gett upp.

- På grund av begränsade expansionsmöjligheter har vi bestämt oss för att inte lägga fabriken där utan tittar på nya möjligheter, säger företagets vd Patrik Evaldsson.

I själva fabriken ska Optillion investera runt 200 miljoner kronor och platsen där fabriken sätts upp måste vara fri från elektromagnetiska störningar och vibrationer. Av säkerhetsskäl och för att möjliggöra för företaget att expandera måste den också ligga i en fristående byggnad.

Vid tillverkningen av företagets lasrar används gaserna väte, arsin och fosfin. Väte är explosivt och de två andra gaserna giftiga. Det har fått de kommunala myndigheterna i Huddinge kommun att dra öronen åt sig och hänskjuta ärendet till länsstyrelsen för bedömning. Kommunen räknar med att ärendet kan ta mellan sex och åtta veckor innan beslut kan fattas.

- Det försenar uppförandet av den här anläggningen men det försenar inte planerna på lanseringen av vår första prototyp till hösten, säger Patrik Evaldsson.

Att beslut av den här arten hänskjuts till länsstyrelsen är inte vanligt och med all sannolikhet är det kommunen som till slut får tillsynsansvaret för anläggningen om planerna godkänns.

- Det här är ett mycket udda ärende, säger Ulla Bergström som är miljöchef i Huddinge.

Optillion har själva tagit fram en utredning för hur gaserna hanteras och jämför med en liknande anläggning i Järfälla och forskningsarbete på Acreo i Kista och på Chalmers i Göteborg. De kommer fram till slutsatsen att det inte kommer att ske några utsläpp under normal hantering utan bara vid en eventuell olycka.

Den färdiga fabriken ska omfatta cirka 2 000 kvadratmeter renrum av olika renhetsklass.

- Det innefattar både renrummet för optisk chipstillverkning och för den montering som vi gör.

Företaget investerar i utrustning för att producera en miljon optiska sändtagare per år, men monteringen dimensioneras bara för 100 000 stycken.

- Själva optochipsdelen täcker våra behov för en ganska lång tid framöver. Investeringarna på optochipssidan om man ska ha utrustning för 100 000 eller en miljon chips skiljer inte så mycket. Man hanterar många komponeter, kanske 10 000 lasrar på en och samma wafer, säger Patrik Evaldsson.

Monteringen är tänkt att utökas allteftersom efterfrågan på produkterna ökar.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)