JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroingenjörer tjänar mer än andra ingenjörer

Elektroingenjörer ligger sex till åtta procent högre än andra ingenjörer. Det berättar löneexperten Per Söderström, på Löneanalyser AB.
- Trots att läget är kärvare nu än det var för ett par år sedan, så ligger elektroingenjörerna fortfarande bäst till, säger han.
 
I Elektroniktidningens studie, publicerad i förra numret, framkom för andra gången att lönerna i Stockholm var de högsta i landet. Om man däremot jämför studieort så låg de som examinerats i Lund högst för två år sedan och näst högst i år. Något som enligt Per antyder att en kraftig förändring är på gång.
 
- Lönerna har varit högst i Stockholmsområdet. Men den region som har den absolut snabbaste lönetillväxten just nu är det jag kallar IT-bältet; Malmö, Lund och Karlskrona, säger Per Söderström.
 
- Dels har högskolorna satsat väldigt hårt inom ett expansivt område, IT. Dels gör öresundsbron att området blir intressant för industrins nyetableringar. Arbetsmarknaden är hetare där än någon annanstans i landet.
 
Internationellt anpassade
 
När det gäller de svenska lönerna berättar han att internationaliseringen märks tydligt generellt - inte bara som en effekt av bron.
 
- Lönerna blir allt mer internationellt marknadsanpassade. Det gäller för alla välutbildade, men särskilt för tekniker och i all synnerhet för elektroingenjörer. Det beror till stor del på att utbildningarna är gångbara över hela världen och att dessa ingenjörer kan flytta vart de vill, säger han.
 
En annan trend som är tydlig i Elektroniktidningens enkät är att allt fler säljer bort sin övertidsersättning mot höjd lön och en extra veckas semester.
 
- Jag vill understryka att jag inte tror att företagen gör detta för att plåga personalen, utan snarare av omtanke. Man vill helt enkelt inte att folk ska jobba mer än fyrtio timmar per vecka. Det är givetvis inte bara av ren snällhet. Men man vill helt enkelt inte ha utbrända människor, säger han
 
Att konsulter skulle vara bland de sämst betalda, som Elektroniktidningen kommit fram till två gånger i rad, går dock stick i stäv med vad Löneanalyser AB kommer fram till.
 
Att Elektroniktidningen inte tar hänsyn till dolda förmåner som till exempel utbildning, eller att pengarna skulle hamna hos de företag som hyr ut konsulter, tror han inte på som en förklaring till de förhållandevis låga löner som redovisas. Snarare tror han att detta kan vara ett resultat av att vi har ett så litet underlag.
 
- Vår bild är att det råder en mycket balanserad nivå mellan konsultföretagen och deras kunder. Det finns en smärttröskel. Oskäliga priser kan inte förekomma för då anställer kunden ingenjören i stället för att hyra.
 
När det gäller andra saker i lönekuvertet än pengar tror Per Söderström att man just nu befinner sig i ett drömläge om man vill införa ett optionsprogram.
 
- Så lågt som aktierna står nu kan det ju bara peka uppåt, säger han.
 
- Det koncept som kallas "Total package" med en fast kontant månadslön och därtill exempelvis studieresor till England och USA, optioner, pensions- och sjukförsäkringar är definitivt något som kommer mer och mer. Men för två år sedan hade jag en vision om att facken skulle övergå till att agera agenter för sina medlemmar, ungefär som inom idrotten eller artistbranschen, men facket har inte förändrats ett dugg, säger Per.
 
I Elektroniktidningens löneenkät hade 210 personer tillfrågats och 165 svarat vilket ger en svarsfrekvens på 75 procent. Den kritik Per Söderström vill rikta mot studien är att den bygger på ett alldeles för litet urval.
 
- Då löper man betydligt större risk för osäkerheter, särskilt när man delar upp populationen i mindre delar, i befattningar eller regioner till exempel.
 
Befattning och kön
 
- I min nuvarande position på Löneanalyser är jag också väldigt noga med att ta reda på vad folk har för befattningar, vad de arbetar med. Där tycker jag er studie brister. Jag tror dessutom att en uppdelning i branscher - till exempel verkstadsindustrin, konsultbranschen, eller elektronikbranschen - skulle kunna tillföra lika mycket som en uppdelning i regioner.
 
- ändå visar er enkät med förvånansvärt god precision detsamma som på Löneanalysers kommer fram till. Särskilt om man ser till den grova indelning ni gör vad gäller åldersgrupper till exempel. De värdena stämmer mycket väl med informationen i vår databas.
 
Han efterlyser också genderperspektivet i Elektroniktidningens enkät. En sådan jämförelse kan vara av extra stort intresse nästa gång, särskilt med tanke på att det kommit en ny lag som säger att man alltid ska ha med kvinnoperspektivet i den här typen av övningar, och alltid göra en jämställdhetsanalys.


Erika Ingvald

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)