JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sex små antenner utmanar dagens teknik

Allgon har tagit fram en prototyp som består av flera små antenner, speciellt anpassade för sändning eller mottagning. Därmed kan man halvera förlusterna och ta bort en del komponenter.
På Allgon Mobile Communications har man utvecklat en antenn avsedd för framtida mobiltelefoner. Den bygger på en traditionell rf-konstruktion med flera små antenner i stället för en stor.

Antennlösningen består av separata antenner för sändning och mottagning. Dessutom finns två sådana antenner för varje frekvensband som mobiltelefonen är anpassad för.

För en mobiltelefon med treband består Allgons lösning alltså av sex små antenner.
I stället för en gemensam antenn används flera små antenner anpassade för sändning eller mottagning


I dagens mobiltelefoner kopplas alla sändar- och mottagarsignaler ihop i en enda gemensam antenn. Ihopkopplingen av signalerna sker i så kallade switch-plexers, vilka ger upphov till effektförluster.

- Bara mellan antenn och filter förlorar man idag upp till 1,2 dB i effekt på grund av att signalerna måste kopplas ihop, säger Torsten östervall, chef för utvecklingen av avancerade antenner på Allgon Mobile Communications.

Slipper knepiga kopplingar

Att dela upp signalerna på separata antenner med skilda matningspunkter innebär att man slipper bekymret med att koppla ihop dem till den gemensamma antennförbindningen.

Ytterligare en fördel är att man inte behöver använda en duplexer, något som annars är nödvändigt för att systemet ska kunna sända och ta emot data samtidigt. En duplexer består av mycket branta filter, vilket ger stora förluster i passbandet.

Med uppdelade antenner uppskattar man på Allgon att det är möjligt att minska förlusterna ner till hälften.

- Vi har tagit fram en prototyp som visar att antennen når de effektvinster som vi räknat med, säger Torsten östervall.

Det dröjer dock 12 till 18 månader innan man kommer att kunna köpa telefoner som bär på de nya antennerna.

Styckepriset för den nya antennen kommer att ligga högre jämfört med dagens antenner. Däremot påstår Allgon att totalkostnaden
för telefonen blir billigare, då man kan plocka bort komponenter som duplexer och switch-plexer. Dessutom kommer förstärkarsteget inte att belastas lika mycket, vilket kräver mindre värmeavledning och därmed möjliggör kompaktare konstruktioner.

En utmaning är att antennen kräver ny konstruktion av mönsterkorten, då fler ledare från antennen måste anslutas.

- Prototypen bygger dessutom inte på 50 ohm, vilket är standard idag. Vi vill visa att det går att göra lösningar med andra impedansnivåer, säger Torsten östervall.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)