JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya projekt gror ur ABBs skrotade forskning

Efter att ha spenderat minst en halv miljard på kislekarbidforskning har ABB nu definitivt monterat ned sin organisation och sitt lab i Kista. Större delen av processutrustningen har sålts till forskningsbolaget Acreo. En del maskiner har övertagits av KTH, Linköpings Universitet och Oslo Universitet.
ABBs avvecklingen är inte det gravöl man i förstone kan tro. Istället har det bidragit till att Acreo i dagarna kunnat knoppa av krafttransistorerna för rf-tillämpningar i ett eget bolag, se artikellänk nedan.

Acreo har nämligen fått köpa det mesta från ABBs pilotlina i Kista. Det man inte tog över var maskinerna för MBE och jonimplantat.

- Vi har redan den typen av utrustning, säger Hans Hentzell på Acreo.

ABB har sålt maskinerna till Acreo för ungefär det bokförda värdet vilket ligger långt under nypris. Någon exakt prislapp vill parterna inte avslöja.

- Vi ville se till att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att det kunnande vi byggt upp skulle kunna tas tillvara, säger Christer Ovrén på ABB.

- Det är en bra överenskommelse för oss. även om Acreo driver utvecklingen i annan riktning än vad vi hade gjort kommer det att finnas intressanta gränsytor för oss i framtiden.

- Vi har haft ett utomordentligt samarbete med både Acreo, KTH och Linköping, säger Christer Ovrén.

Acreo kommer inte bara att använda maskinerna för avknoppningen AMDS kiselkarbidtransistorer, bolaget har också utvecklat högtemperaturdetektorer och ska utöka produktionerna av IR-detektorer i galliumarsenid åt Flir.

- Vår avsikt med köpet är att stärka profilen på Acreo som produktionsinkubator. Det ger oss bättre möjligheter att sätta nya idéer i småskalig produktion, säger Hans Hentzell.

Avtalet med Linköpings Universitet är inte riktigt klart än men i allt väsentligt kommer de att få överta den utrustning som finns där.

- Vi ska fortsätta samarbetet med Linköping som är mer fokuserade på materialutveckling och uppvakta olika anslagsgivare med nya projektförslag, säger Christer Ovrén.

För ABB blir det inte bara billigare att låta högskolan bedriva forskning:

- Det ger också ett bredare angreppssätt och jag är övertygad om att vi kommer tillbaka inom några år.

ABBs nedläggning i Kista har också medfört att 14 anställda förlorat sina arbetsuppgifter. Hittills har 12 av dessa hittat nya jobb inom eller utanför koncernen.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)