JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljöpåverkan mäts i pengar

1995 skjuter miljöarbetet fart. Ericsson gör livscykelanalyser, IVF ger ut en handbok för miljöanpassad produktion och i Blekinge blir elskrot en affärsidé. När minnesbristen är som värst kommer återvinning av begagnade komponenter på dagordningen.
Vilken basstation är bäst för miljön? Ericsson jämför två generationer av RBS 88x-basstationer och finner att energiförbrukningen sjunkit till en tredjedel. Å andra sidan används mindre miljövänliga material. Å tredje sidan i mindre volym. Slutsatsen blir att miljöpåverkan sjunkit till en tredjedel.

Analysen tycks vara början på en trend. Ericsson har jämfört två generationer bredbandsväxlar på motsvarande sätt.

Men ännu idag är livscykelanalyser fortfarande dyra att göra systematiskt. Även framträdande företag som Electrolux analyserar bara en bråkdel av sina produkter.

Regeringen hotade med att producentansvar för återvinning ska gälla även elskrot. Branschen var emot och Elektroniktidningen undrade om regeringen vågar trotsa den? Jo, det vågade regeringen. Sedan den 1 juli 2001 finns lagen.

Idag får elektronik inte läggas på soptippen i något nordiskt land och elektronikskrot är en växande marknad. Volymen skrot fördubblades året lagen kom.

En positiv trend är att miljöfarliga material som bromerat flamskydd och tungmetaller fasas ut. Det gör återvinningen enklare.

Peter Domini var pionjär på området 1995 och hans företag Technoworld i Bräkne-Hoby tog hand om 150 ton svenskt elektronikskrot i månaden. Idag ingår Technoworld i Stena metallkoncernen.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)